Australija zahtjeva da Apple, Meta, Microsoft dele korake protiv zloupotrebe, preti kaznama

Australija zahtjeva da Apple, Meta, Microsoft dele korake protiv zloupotrebe, preti kaznama

Australijski regulator poslao je pravna pisma vlasniku Fejsbuka Meta Platforms (META.O), Apple Inc (AAPL.O) i Microsoft Corp (MSFT.O) zahtjevajući da podele svoje strategije za suzbijanje zlostavljanja dece materijala na svojim platformama ili se suočavaju sa kaznama.

Komesar za e-bezbednost, telo osnovano da zaštiti korisnike interneta, rekao je da je koristio zakone koji su stupili na snagu u januaru da bi primorao tehnološke gigante da otkriju mere koje preduzimaju da otkriju i uklone materijal za zloupotrebu u roku od 28 dana. Ako to ne učine, svaka kompanija bi se suočila sa kaznom od 555.000 A$ (383.000 USD) dnevno.

Ova prijetnja naglašava tvrdokorni pristup Australije da reguliše velike tehnološke firme od 2021. godine, koji je do sada uključivao zakone koji ih primoravaju da plaćaju medijima za prikazivanje njihovog sadržaja i zakone koji ih nalažu da predaju detalje anonimnih naloga koji objavljuju klevetnički materijal.

Internet kompanije su u međuvremenu bile pod pritiskom širom svijeta da pronađu način da nadgledaju šifrovane servise za razmenu poruka i strimovanje materijala za zlostavljanje dece bez zadiranja u privatnost korisnika.

„Ova aktivnost više nije ograničena na skrivene uglove mračnog veba, već preovladava na mejnstrim platformama koje mi i naša djeca koristimo svaki dan“, rekla je komesarka Džuli Inman Grant u izjavi.

„Kako se sve više kompanija kreće ka šifrovanim uslugama za razmenu poruka i primenjuju funkcije poput strimovanja uživo, postoji strah da će se ovaj užasan materijal nekontrolisano širiti na ovim platformama“, dodala je ona.

Portparol Majkrosofta, koji poseduje servis za video pozive Skajp, rekao je da je kompanija primila pismo i da planira da odgovori u roku od 28 dana.

Portparol kompanije Meta, koja takođe poseduje servis za razmenu poruka VhatsApp, rekao je da kompanija još uvek razmatra pismo, ali je nastavila da „proaktivno sarađuje sa Komesarom za e-bezbednost o ovim važnim pitanjima“.

Apple, koji poseduje servis za video poruke FaceTime, servis za razmenu poruka iMessage i servis za skladištenje fotografija iCloud, nije odmah odgovorio na e-poruku u kojoj se traži komentar.

Komesar za e-bezbednost se pozvao na brojke koje je dao američki Nacionalni centar za nestalu i eksploatisanu decu, koji je rekao da je ove godine primio 29,1 milion izveštaja o materijalima o zlostavljanju dece od internet kompanija, od kojih je samo 160 bilo od Epla, dok je 22 miliona bilo od Fejsbuka.