PSŽ kažnjen zbog finansijskih kršenja

PSŽ kažnjen zbog finansijskih kršenja

Pari Sen Žermen, Juventus i Inter iz Milana su među nekoliko klubova koje je UEFA kaznila zbog kršenja pravila finansijskog fer pleja (FFP), saopštilo je u petak upravno tijelo evropskog fudbala.

PSŽ koji podržava Katar, koji je platio dva najveća honorara ikada kada su potpisali za Nejmara i Kilijana Mbapea 2017. i 2018. godine, kažnjen je sa sumom od 10 miliona dolara, dok su ostali klubovi poput Roma, Monaka i Milana takođe je pogođen sankcijama nakon što je utvrđeno da nije u skladu sa pravilima potrošnje od 2018.

Ovo dolazi usred kazni od oko 172 miliona dolara koje su izrečene velikom broju evropskih klubova zbog navodnih finansijskih nepravilnosti.

U međuvremenu, timovi iz Premijer lige Čelsi, Man Siti, Vest Hem i Lester izbegli su gnev UEFA zbog „izuzetnih odbitaka zbog Covid-a i razmatranja istorijskih finansijskih rezultata“, tokom kojeg su pravila koja regulišu potrošnju bila olabavljena.

Međutim, četiri engleske strane su upozorene da pravila koja su ublažena zbog pandemije Covid-19 više nisu na snazi i da se „budno prate u narednom periodu“.

Takve dispenzacije su bile uzrokovane različitim razlozima, među kojima je i gubitak prihoda zbog nedostatka publike na domaćim utakmicama tokom velikih delova pandemije.

Prema UEFA-i, utvrđeno je da Milan, Monako, Roma, Bešiktaš, Milano Internacional, Juventus, Olimpik iz Marseja i Pari Sen Žermen ne poštuju FFP za period od 2018. do 2022. godine.

Analiza UEFA je otkrila da su svi engleski klubovi u evropskim takmičenjima ove sezone, kao i škotski Rendžers, bili u skladu sa odredbama nakon što je uračunat kovid.

„Tijelo za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) podsjetilo je ove klubove da od finansijske 2023. godine ovi izuzetni odbici za Covid i razmatranje istorijskih finansijskih rezultata više neće biti mogući“, navodi se u saopštenju UEFA u petak.

„Od ovih klubova su dodatno tražene dodatne finansijske informacije i biće pažljivo praćene u narednom periodu. Cilj je, naravno, da ukupna finansijska situacija klubova bude u skladu sa UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti – izdanje 2022. u narednim godinama.”

Klubovi Premijer lige su, barem do sada, izbegavali najžešći gnev UEFA, ali se kritika svakako oseća u klubovima poput Lester Sitija, čija je potrošnja bila ozbiljno ograničena – čak i nakon što su prodali francuskog defanzivca Veslija Fofanu Čelsiju za oko 80 miliona dolara.

Bivši šampioni Premijer lige, koji su trenutno na začelju engleske prve lige, potrošili su samo 17 miliona dolara u letnjem prelaznom roku koji je zabelježio rekordan nivo potrošnje između njenih 20 klubova.

Među kaznama koje su potencijalno na raspolaganju UEFA su novčane kazne i uklanjanje kluba iz evropskog takmičenja.

Finansijski fer-plej je sproveden pre deceniju da bi se pratila finansijska potrošnja klubova u evropskim takmičenjima kako bi se osiguralo da njihovo finansijsko stanje ostane zdravo. Međutim, klubovima je dozvoljeno da troše neograničene iznose na druge faktore, kao što su poboljšanja stadiona i različite elemente maloletnih timova.

PSŽ je ranije platio kaznu od 20 miliona dolara 2014. zbog kršenja FFP-a, kao i engleski šampion Mančester Siti.