Zelenski: oslobodite naše ratne zarobljenike u zamjenu za ruski izvoz amonijaka

Zelenski: oslobodite naše ratne zarobljenike u zamjenu za ruski izvoz amonijaka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da će podržati ideju o ponovnom otvaranju ruskog izvoza amonijaka preko Ukrajine samo ako Moskva vrati ukrajinske ratne zarobljenike (zarobljenike) Kijevu.

U intervjuu, Zelenski je rekao Rojtersu da je predložio aranžman Ujedinjenim nacijama, koje su predložile obnavljanje ruskog amonijaka širom Ukrajine kako bi se ublažio globalni nedostatak đubriva.

„Ja sam protiv snabdevanja amonijaka iz Ruske Federacije preko naše teritorije. Ja bih to uradio samo u zamenu za naše zatvorenike. To je ono što sam ponudio UN“, rekao je on u intervjuu u svom predsjedničkom kabinetu.

Ujedinjene nacije su predložile da se gas amonijak u vlasništvu ruskog proizvođača đubriva Uralhim ispumpa gasovodom do ukrajinske granice, gde bi ga kupio američki trgovac robom Trammo.

Naftovod je projektovan da pumpa do 2,5 miliona tona amonijaka godišnje iz ruskog regiona Volge do ukrajinske crnomorske luke Pivdenji, poznate kao Južni na ruskom, u blizini Odese.

Zatvoren je nakon što je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara.

Zelenski je rekao da je stotine ruskih vojnika zarobljeno tokom munjevite kontraofanzive Ukrajine u oblasti Harkov na sjeveroistoku Ukrajine.

On je, međutim, rekao da Rusija drži više ukrajinskih vojnika u pritvoru nego što je Ukrajina imala ruskih zarobljenika.

Sudbina ukrajinskih vojnika koje drži Rusija, a posebno onih zarobljenih nakon višemesečnog zadržavanja u čeličani Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju, veoma je osetljivo pitanje u Ukrajini.

Neki od njihovih rođaka bili su stisnuti u petak ispred vladinog okruga u Kijevu gde se nalazi kancelarija Zelenskog, držeći natpise „Vratite Azovstal heroje kući“.