Vučić je Orbanu dodelio najviše državno priznanje Srbije

Vučić je Orbanu dodelio najviše državno priznanje Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u petak, tokom posjete mađarskog premijera Viktora Orbana, najviše državno priznanje Orden Republike Srbije.

Svečana dodela nagrada održana je u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije. Orban je odlikovan ordenom „za izuzetne zasluge u razvoju i jačanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje“.

„Ovo je najviša nagrada koju dodeljuje predsjednik Srbije. Dodeljujemo je velikom prijatelju srpskog naroda. Lično smo vam zahvalni na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pružate Srbiji. Budite sigurni da naši građani zaista cene takvi prijatelji i komšije“, rekao je Vučić.

Među Orbanovim konkretnim zaslugama srpski predsjednik je naveo pomoć Budimpešte u snabdevanju prirodnim gasom.

„Čast mi je što imam priliku da od vas dobijem Orden Republike Srbije. Retko se dodeljuju nagrade ljudima koji su još na funkciji. Za mene je ovo ohrabrenje i shvatam da sam nagradu dobio ne za ono što sam već uradio, već za ono što tek treba da uradim“, rekao je sa svoje strane mađarski premijer.

Šefovi Srbije i Mađarske su na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavili nameru da „zajednički brane južna vrata Evrope” i kritikovali sankcije Zapada Rusiji, nazvavši ih postupcima „patuljka protiv giganta”.

Osim toga, Orban je prokomentarisao rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom je proglašeno da Mađarska više nije demokratska država, nazivajući to „šalom“ i „levičarskim pamfletom“ (jer su levičari navodno preuzeli vlast u Evropskom parlamentu) .