Tesla se suočava sa američkom krivičnom istragom zbog izvora tvrdnji o samovožnji

Tesla se suočava sa američkom krivičnom istragom zbog izvora tvrdnji o samovožnji

Tesla Inc (TSLA.O) je pod krivičnom istragom u Sjedinjenim Državama zbog tvrdnji da električna vozila kompanije mogu sama da se voze, rekle su tri osobe upoznate sa tim.

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je prethodno neobjavljenu istragu prošle godine nakon više od deset nesreća, od kojih su neke bile fatalne, uključujući Teslin sistem pomoći vozaču Autopilot, koji je aktiviran tokom nesreća, rekli su ljudi.

Još 2016. Teslini marketinški materijali su promicali mogućnosti Autopilota. Na konferencijskom pozivu te godine, Elon Musk, izvršni direktor proizvođača automobila u Silicijumskoj dolini, opisao ga je kao „verovatno bolje“ od ljudskog vozača.

Prošle nedjelje, Musk je rekao u drugom pozivu da će Tesla uskoro objaviti nadograđenu verziju softvera „Full Self-Driving” koji će kupcima omogućiti da putuju „na vaš posao, kuću vašeg prijatelja, do prodavnice bez da vi dodirnete volan”.

Video koji se trenutno nalazi na veb stranici kompanije kaže: „Osoba na sedištu vozača je tu samo iz pravnih razloga. On ništa ne radi. Auto se sam vozi.”

Međutim, kompanija je takođe izričito upozorila vozače da moraju držati ruke na volanu i održavati kontrolu nad svojim vozilima dok koriste autopilot.

Tesla tehnologija je dizajnirana da pomogne pri upravljanju, kočenju, promeni brzine i trake, ali njene karakteristike „ne čine vozilo autonomnim“, navodi kompanija na svojoj veb stranici.

Takva upozorenja bi mogla da zakomplikuju svaki slučaj koji bi Ministarstvo pravde moglo da pokrene, rekli su izvori.

Tesla, koja je raspustila svoje odeljenje za odnose sa medijima 2020. godine, u sredu nije odgovorila na pisana pitanja Rojtersa. Musk takođe nije odgovorio na pismena pitanja tražeći komentar. Portparol Ministarstva pravde odbio je da komentariše.

Musk je rekao u intervjuu za Automotive Nevs 2020. da problemi sa autopilotom potiču od kupaca koji koriste sistem na načine suprotne Teslinim uputstvima.

Federalni i kalifornijski bezbednosni regulatori već ispituju da li tvrdnje o mogućnostima autopilota i dizajnu sistema prožimaju kupce lažnim osećajem sigurnosti, podstičući ih da Tesle tretiraju kao automobile bez vozača i da postanu samozadovoljni za volanom sa potencijalno smrtonosnim posljedicama.

Istraga Ministarstva pravde potencijalno predstavlja ozbiljniji nivo kontrole zbog mogućnosti krivičnih prijava protiv kompanije ili pojedinih rukovodilaca, rekli su ljudi upoznati sa istragom.

Kao deo najnovije istrage, tužioci Ministarstva pravde u Vašingtonu i San Francisku ispituju da li je Tesla obmanuo potrošače, investitore i regulatore iznošenjem nepotkrepljenih tvrdnji o mogućnostima svoje tehnologije za pomoć vozaču, rekli su izvori.

Zvaničnici koji sprovode svoju istragu mogli bi na kraju pokrenuti krivične prijave, tražiti građanske sankcije ili zatvoriti istragu bez preduzimanja bilo kakve radnje, rekli su oni.

Istraga o autopilotu Ministarstva pravde je daleko od toga da preporučuje bilo kakvu akciju delimično zato što se takmiči sa dve druge istrage Ministarstva pravde koje uključuju Teslu, rekao je jedan od izvora. Istražitelji imaju još mnogo posla i nikakva odluka o optužbama nije neizbežna, rekao je ovaj izvor.

Ministarstvo pravde bi se takođe moglo suočiti sa izazovima u izgradnji svog slučaja, rekli su izvori, zbog Teslinih upozorenja o prevelikom oslanjanju na autopilot.

Na primer, nakon što je prošlonedjeljnom pozivu investitora rekao da će Tesla uskoro putovati a da mušterije ne dodiruju komande, Musk je dodao da je vozilima i dalje potreban neko na sedištu vozača. „Kao da ne kažemo da je to sasvim spremno da niko ne bude za volanom“, rekao je.

Sajt Tesla takođe upozorava da, prije nego što omogući autopilot, vozač prvo treba da se složi da „drži ruke na volanu sve vreme“ i da uvek „održava kontrolu i odgovornost za svoje vozilo“.

Barbara MekKuade, bivši američki tužilac u Detroitu koja je gonila automobilske kompanije i zaposlene u slučajevima prevare i nije uključena u sadašnju istragu, rekla je da će istražitelji verovatno morati da otkriju dokaze kao što su mejlovi ili druga interna komunikacija koja pokazuje da su Tesla i Musk davali pogrešne izjave o mogućnostima Autopilota namerno.

Kriminalna istraga Autopilota dodaje se drugim istragama i pravnim pitanjima koja uključuju Maska, koji je ranije ove godine bio upleten u sudsku bitku nakon što je odustao od preuzimanja giganta društvenih medija Tvitter Inc. od 44 milijarde dolara, samo da bi preokrenuo kurs i proglasio uzbuđenje zbog nadolazeće akvizicije.

U avgustu 2021. godine, Nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima SAD otvorila je istragu o nizu nesreća, od kojih je jedna bila fatalna, u kojoj je Tesla opremljen autopilotom udario u parkirana vozila hitne pomoći.

Zvaničnici NHTSA u junu su intenzivirali svoju istragu, koja pokriva 830.000 Tesla sa autopilotom, identifikujući 16 nesreća u kojima su učestvovali električni automobili kompanije i stacionarna vozila za prvu pomoć i vozila za održavanje puteva. Ovaj potez je korak koji regulatori moraju preduzeti pre nego što zatraže opoziv. Agencija nije imala odmah komentar.

U julu ove godine, Kalifornijsko odeljenje za motorna vozila optužilo je Teslu da lažno reklamira svoju sposobnost autopilota i potpuno samovožnje kao pružanje autonomne kontrole vozila. Tesla je podneo dokumentaciju agenciji tražeći saslušanje o optužbama i nagovestio da namerava da se brani od njih. DMV je u saopštenju naveo da je trenutno u fazi otkrivanja postupka i odbio je dalje komentarisanje.