Meloni lako osvaja drugo i poslednje glasanje o povjerenju

Meloni lako osvaja drugo i poslednje glasanje o povjerenju

Prva italijanska vlada na čelu sa krajnjom desnicom od pada fašizma u Drugom svijetskom ratu može da se prihvati posla nakon što je novi premijer Đorđa Meloni lako osvojila drugo od dva potrebna glasanja o poverenju u parlamentu u srijedu.

Uoči glasanja u Senatu, Meloni je odgovorila na kritike da su njeni ciljevi vladajuće politike, predstavljeni u dugom govoru u donjem domu u utorak, izostavili bilo kakvo spominjanje mira iz njene podrške Ukrajini i da bi njena ekonomska politika podstakla utaju poreza i ugrozila značajne EU fondovi za oporavak od pandemije.

Na ekonomskom planu, Meloni je rekla da će nastaviti sa planovima za ukidanje ograničenja na gotovinske transakcije koje su prethodne vlade donele kao meru za borbu protiv utaje poreza, ali za koje je Meloni rekla da su neefikasni. I rekla je da je preraspodela nekih sredstava EU za oporavak od pandemije neophodna jer su projekti odlučeni pre rata u Ukrajini povećali troškove energije i sirovina.

Meloni je lako dobio oba glasa poverenja, počevši od donjeg doma u utorak. U Senatu je u sredu 115 glasalo za njenu koalicionu vladu, a 79 protiv, dok je pet uzdržanih. Glasovi su potrebni italijanskim ustavom za nove vlade.

„Odmah raditi na odgovoru na hitne slučajeve sa kojima se Italija suočava“, naveo je Meloni u tvitu nakon glasanja.

Meloni je u subotu položila zakletvu kao prva žena premijer Italije nakon što je njena krajnje desničarska partija Braća Italije osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima prošlog meseca sa 26 odsto glasova. Ona vlada zajedno sa liderom Lige protiv migranta Mateom Salvinijem i konzervativnim bivšim premijerom Silviom Berluskonijem.

Meloni je bila ogorčena kritikama da njene političke reference na podršku Italije Ukrajini ne uključuju reč mir.

„Ako neko misli da to znači da uživam u ratu, ne. Ali moramo razumeti kako se dolazi do mira. … Ne sklapate mir mašući zastavom duge na demonstracijama. Teško je postići mir na taj način“, rekao je Meloni poslanicima u Senatu.

Ona je ponovila svoju odlučnost da podrži Ukrajinu u njenoj odbrani od ruske agresije, uporedivši to sa njenom podrškom principu legitimne odbrane od domaćih uljeza. I rekla je da je podrška Ukrajini takođe ključna za legitimitet Italije na međunarodnoj sceni.

„Da li mislite da će pozicija Italije odrediti ishod rata? upitao je Meloni, napominjući da Britanija isporučuje više oružja nego sve EU zajedno. „Ono što bi se promenilo nije ishod rata u Ukrajini, ono što bi se promenilo je pristup koji drugi imaju prema nama, ono što bi se promenilo je naš kredibilitet, na nivou odbrane, nacionalnih interesa i trgovine.

Meloni je zaključila apelom opoziciji da ne ometa njenu vladu na osnovu ideologije, već da glasa na osnovu sadržaja politike.

„Ne suzdržavajte se od kritike, ne očekujem to, bilo bi pogrešno. Verujem u zasluge opozicije, ali ono što tražim je da govorimo o meritumu, a ne da pravimo ideološke debate“, rekla je Meloni.