TikTok je imun na tužbu zbog smrti devojke zbog ‘blackout izazova’

TikTok je imun na tužbu zbog smrti devojke zbog ‘blackout izazova’

TikTok Inc je odbacio tužbu u kojoj se optužuje da je izazvao smrt desetogodišnje djevojčice promovisanjem smrtonosnog „zamračenja izazova” koji je podstakao ljude da se guše na njegovoj platformi društvenih medija zasnovanoj na video zapisima.

Američki okružni sudija Pol Dajmond u Filadelfiji presudio je u utorak da je kompanija imuna na tužbu prema dijelu federalnog zakona o pristojnosti u komunikaciji koji štiti izdavače tuđeg djela.

„Mudrost davanja takvog imuniteta je nešto što je ispravno prihvaćeno od Kongresa, a ne od suda“, napisao je Dajmond.

Džefri Gudman, advokat djevojčicine majke, Tavaine Anderson, rekao je u saopštenju da će porodica „nastaviti da se bori da društvene mreže budu bezbjedne tako da nijedno drugo dijete ne bude ubijeno nepromišljenim ponašanjem industrije društvenih medija“.

TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Anderson je u maju tužila TikTok i njegovu kinesku matičnu kompaniju BiteDance Inc, rekavši da je algoritam kompanije pokazao njenoj ćerki Najla Anderson video koji sugeriše izazov zatamnjenja.

U decembru 2021, Najla je pokušala da izazove zatamnjenje koristeći kaiš za tašnu okačen u ormanu svoje majke, izgubivši svest i pretrpevši teške povrede, navodi se u tužbi. Hitno je prebačena u bolnicu, ali je umrla pet dana kasnije.

TikTok i BiteDance su odlučili da odbace slučaj, rekavši da prema članu 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji ne mogu biti odgovorni za objavljivanje sadržaja trećih strana. Dijamant je, rekavši da su okolnosti bile „tragične“, složio.

TikTok i druge kompanije društvenih medija, uključujući Facebook i Instagram matičnu Meta Platforms Inc (META.O) i IouTube matičnu Alphabet Inc (GOOGL.O), suočavaju se sa sve većim brojem tužbi širom zemlje kojima se traži da budu odgovorni za izazivanje mladih da postanu zavisni od njihovih proizvoda, iu nekim slučajevima uzrokuju štetu, uključujući poremećaje u ishrani, samopovređivanje i samoubistvo.

Savezno sudsko veće ranije ovog meseca objedinilo je desetine takvih slučajeva u novom masovnom deliktu u savjeznom sudu u Ouklandu u Kaliforniji.