Iran pojačava podzemno obogaćivanje uranijuma, navodi se u izveštaju IAEA

Iran pojačava podzemno obogaćivanje uranijuma, navodi se u izveštaju IAEA

Iran nastavlja sa uvođenjem nadogradnje svog naprednog programa obogaćivanja uranijuma, pokazao je izveštaj nuklearne agencije UN-a koji je Rojters imao uvid u ponedeljak, čak i dok Zapad čeka odgovor Irana o spasavanju svog programa za 2015. nuklearni sporazum.

Prva od tri kaskade, ili klastera, naprednih IR-6 centrifuga nedavno instaliranih u podzemnoj fabrici za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu, sada obogaćuje, navodi se u izveštaju, najnoviju podzemnu lokaciju na kojoj su napredne mašine ušle u pogon.

Diplomate kažu da je IR-6 njegov najnapredniji model, daleko efikasniji od prve generacije IR-1 – jedini kojim sporazum dozvoljava da se obogati.

Iran već više od godinu dana koristi centrifuge IR-6 za obogaćivanje uranijuma do 60% čistoće, blizu oružju, u nadzemnoj fabrici u Natanzu.

Nedavno je proširio svoje obogaćivanje IR-6 mašinama na drugim lokacijama. Prošlog meseca druga IR-6 kaskada u Fordovu, mestu zakopanom unutar planine, počela je da se obogaćuje do 20%.

U povjerljivom izvještaju državama članicama UN-a, nadzorna organizacija, Međunarodna agencija za atomsku energiju, napisala je: „Agencija je 28. avgusta 2022. godine potvrdila na FEP-u da Iran unosi UF6 obogaćen do 2% U-235 u kaskadu IR-6 … za proizvodnju UF6 obogaćenog do 5% U-235.“

Uranijum heksafluorid (UF6) je obogaćen gasnim centrifugama.

Od dve druge IR-6 kaskade instalirane na Natanz FEP-u, jedna je bila podvrgnuta pasivizaciji sa osiromašenim UF6, procesom koji se sprovodi pre početka samog obogaćivanja, a druga tek treba da bude napajana bilo kakvim nuklearnim materijalom, saopštila je agencija.

Čini se da Iran i Sjedinjene Države teže ka sporazumu o oživljavanju sporazuma iz 2015, kojim su postavljena ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje sankcija Teheranu. Taj dogovor se raspao nakon što je američko povlačenje 2018. navelo Iran da prekrši ta ograničenja jedno po jedno.

Posle više od godinu dana indirektnih razgovora, Iran je rekao da će uskoro odgovoriti na najnovije komentare SAD o kompromisnom tekstu koji je podnela Evropska unija, koja koordinira razgovore.

Dogovor bi uključivao poništavanje velikog dela obogaćivanja koje je Iran obavljao i ograničavanje njegovog obogaćivanja na čistoću od 3,67%.

Međutim, njegovo postavljanje naprednih mašina na podzemne lokacije kao što su Natanz i Fordou može biti signal bilo kojoj sili koja bi želela da je napadne ako nema sporazuma, pošto je nejasno da bi vazdušni napadi na ta mesta bili efikasni.

Zapadne sile su zabrinute da se Iran kreće ka mogućnosti da napravi nuklearne bombe. Iran negira bilo kakvu takvu namjeru.