Grčki parlament glasa za istragu skandala sa prisluškivanjem

Grčki parlament glasa za istragu skandala sa prisluškivanjem

Grčki poslanici glasali su u ponedeljak za parlamentarnu istragu o prisluškivanju telefona lidera opozicione stranke od strane tajne službe zemlje.

Skandal je gurnuo vladu desnog centra premijera Kirijakosa Micotakisa u političku oluju. Micotakis je negirao bilo kakvo prethodno saznanje o nadzoru, za koji je rekao da je bio pogrešan, i obećao je da će revidirati tajnu službu EIP-a.

U ponedeljak su 142 poslanika glasala za parlamentarnu istragu, lako premašivši cenzus od 120 glasova koji je potreban. Svih 157 vladinih poslanika koji su prisustvovali glasanju glasali su prisutni. Jedan poslanik u kući od 300 mesta je bio odsutan.

Komisija — u kojoj će vladini poslanici imati većinu — imaće najmanje mesec dana da sprovede istragu.

Komitet će takođe ispitati navode da su telefoni koji pripadaju zvaničnicima grčke komunističke partije prisluškivani 2016. godine, pod prethodnom levičarskom vladom.

Aktuelni skandal izbio je nakon otkrića da je Nikos Andrulakis, član Evropskog parlamenta i šef treće najveće političke stranke u Grčkoj, bio pod nadzorom tri meseca prošle godine kada se kandidovao za vođstvo svoje stranke PASOK. Pod prismotrom je bio i finansijski novinar.

Micotakis, koji se suočava sa reizborom sledeće godine, insistirao je da nije znao za ono što je nazvao legalnim prisluškivanjem Andrulakisa, ali je rekao da ne bi odobrio taj potez da je znao za to. On nije otkrio razloge zbog kojih je Andrulakis bio pod prismotrom, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Šef EIP-a i bliski Micotakisov saradnik podneli su ostavku zbog skandala.