Liban će dobiti pomoć u hrani od Rusije

Liban će dobiti pomoć u hrani od Rusije

Rusija je odobrila zahtev Libana za humanitarnu pomoć, potvrdio je u petak libanski ambasador Čavki Bu Nasar tokom sastanka sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Bogdanovim. Moskva će poslati žitarice, namirnice, naftne derivate i druge preko potrebne zalihe, kako je zatražio mandatar za premijera Libana Nadžib Mikati u maju.

Razgovori o obnavljanju direktnih letova između dvije zemlje takođe napreduju, rekao je Nasar, iako zapadne sankcije ruskim avio-prevoznicima i prateća ograničenja okolnog vazdušnog prostora znače da sve potencijalne rute moraju da ispunjavaju stroge zahtjeve.

Paket pomoći je odvojen od drugog paketa za koji je ruski ambasador Aleksandar Rudakov rekao da je Moskva odobrila isporuku Libanu. Taj predlog bi snabdevao 40.000 tona pšenice mjesečno do kraja 2022. godine, ali je dobio samo „preliminarno odobrenje“ iz Libana.

Američka ambasadorka Doroti Ši prošlog meseca je pokušala da ujedini Rusiju i druge zemlje poput Kine i Irana koje su ponudile pomoć Bejrutu u njegovoj višeslojnoj ekonomskoj krizi, umesto toga ponudivši donaciju od 29,5 miliona dolara od USAID-a.

Dok je Liban ranije uvozio oko dve trećine pšenice iz Ukrajine, rat je doveo do toga da je značajan deo izvoza žitarica te zemlje preusmeren u Evropu kao trampa za dolare inostrane pomoći kojima Kijev nikada ne može da se nada da će vratiti. Čak i pre eskalacije sukoba u februaru, prema nekim procenama, preko 2,2 miliona Libanaca bilo je suočeno sa glađu.

Premijer Mikati je pozvao UN da pruže pomoć u hrani u martu, ukazujući na niz kriza, uključujući ekonomski kolaps koji je smanjio libansku valutu na desetinu njene vrednosti pre 2019. godine, eksploziju glavnog skladišta žita u Bejrutu 2020. i prisustvo miliona sirijskih i palestinskih izbeglica. Čak i ako uvoznici budu u stanju da pronađu zamene za ukrajinsko žito koje više ne ide za Bejrut, mnogi Libanci neće moći da ih priušte, rekao je predsednik trgovinskog sindikata Hani Bohsali UPI u martu.

Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom za otključavanje obećane pomoći od 3 milijarde dolara ostaju „u toku“, kaže Nasar, koji je rekao da očekuje da će zamena Mikatijeve prelazne vlade stalnim rukovodstvom uneti „pouzdanje“ u pregovore. MMF je navodno frustriran zbog Hezbolaha i drugih političkih frakcija koje se nadaju da bi naftna i gasna polja na moru mogla biti finansijski spas zemlje i umesto toga poziva na nametanje standardnog plana otplate duga, podstaknutog uobičajenim merama štednje.