Dolar je dostigao 20-godišnji maksimum jer Fed duže vrijeme beleži veće stope

Dolar je dostigao 20-godišnji maksimum jer Fed duže vrijeme beleži veće stope

Američki dolar je u ponedeljak skočio na 20-godišnji maksimum u odnosu na korpu valuta nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Džerom Pauel signalizirao da će kamatne stope biti duže zadržane kako bi se smanjila jača inflacija.

Indeks dolara je u ranoj azijskoj trgovini dostigao novi vrh od dve decenije od 109,4, dok je snaga zelene valute gurnula druge glavne valute na nove najniže vrijednosti i izvršila pritisak na njene kolege na tržištima u razvoju.

Dolar je u ranoj azijskoj trgovini dostigao 138,59 prema japanskom jenu, najviše od 21. jula. Poslednji put je porastao za 0,59% na 138,485. Ofšor juan je na sličan način pao na novi dvogodišnji minimum od 6,9321 za dolar.

Sterling je pao na najniži nivo od 2-1/2 godine od 1,1656 dolara i poslednji put u padu od 0,5% na 1,16715 dolara, dok je evro pao 0,36% na 0,9929 dolara.

Ovi potezi su produžili dobitke dolara napravljene u petak kada je Pauel upozorio da će biti „nekog bola“ za domaćinstva i preduzeća jer će Fed-u biti potrebno vreme da kontroliše inflaciju.

„Pauel je jasno stavio do znanja da nema golubljeg stožera kao što su neki učesnici na tržištu očekivali“, Kerol Kong, viši saradnik za valutnu strategiju i međunarodnu ekonomiju u Commonvealth Bank of Australia.

„Mislim da će za ovu nedjelju (indeks američkog dolara) biti još viši prema 110 poena, baš kao što učesnici na tržištu nastavljaju da cijene u agresivnijim ciklusima pooštravanja od strane glavnih centralnih banaka.

Tržišta sada određuju cijene sa oko 64,5% šanse za povećanje stope od 75 baznih poena na sledećem sastanku Feda u septembru.

Uprkos potencijalu za tako veliko povećanje na septembarskom sastanku o politici Evropske centralne banke, evro se borio sa investitorima koji su više fokusirani na energetsku krizu u bloku.

Očekuje se da će ruski državni energetski gigant Gazprom (GAZP.MM) zaustaviti isporuku prirodnog gasa Evropi preko svog glavnog gasovoda od 31. avgusta do 2. septembra radi održavanja.

„Strahovi zbog potpunog zatvaranja ruskog gasa će zadržati evro/dolar teškim i ispod pariteta“, rekao je Kong iz CBA.

Australijski i novozelandski dolar osetljivi na rizik takođe su bili opterećeni strahom da će agresivno povećanje kamatnih stopa širom sveta stati na kočnice ekonomskom rastu.

Aussie je pao za 0,55% na 0,6853 dolara, dok je kivi dostigao novi jednomesečni minimum od 0,6105 dolara i poslednji put trgovan 0,33% niže na 0,6113 dolara.