Njemačka skladišta gasa se pune brže nego što je planirano – ministar ekonomije

Njemačka skladišta gasa se pune brže nego što je planirano – ministar ekonomije

Njemačka skladišta gasa se pune brže nego što je planirano, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, dajući nadu da bi najveća evropska ekonomija mogla da izbegne akutnu nestašicu gasa ove zime.

„Rezervoari se pune brže nego što je navedeno“, rekao je Habek, a prenosi magazin Der Spiegel, dodajući da bi vladin cilj da do oktobra dostigne 85 odsto skladišnog kapaciteta mogao biti postignut do početka septembra.

Njemačka je u drugoj fazi trostepenog plana za vanredne situacije formulisanog nakon smanjenja tokova gasa iz Rusije, njenog glavnog snabdevača.

Samo 9,5 odsto njemačke potrošnje gasa u avgustu dolazilo je iz Rusije, izvestio je Špigl, pozivajući se na podatke udruženja za elektroprivredu BDEV. Prošle godine ruski gas je činio oko 55% ukupne potrošnje zemlje.

Vlada je ciljala nivoe skladištenja gasa od 75% do 1. septembra, ali su nivoi skladištenja već na 82,2%, pokazali su industrijski podaci grupe evropskih operatera GIE u nedjelju.

„Kompanije će tada moći da povlače gas iz skladišta kako je planirano tokom zime da bi takođe snabdevale industriju i domaćinstva“, rekao je Habek.

Očekuje se i da će tečni prirodni gas (LNG) stići u Nemačku preko Francuske nakon što su dve zemlje rešile organizaciona i tehnička pitanja kako bi olakšale snabdevanje, izvestio je Špigl, pozivajući se na dokument Ministarstva ekonomije.