Danas premijer Abazović postaviće kamen temeljac za nove objekte u zatvoru u Spužu

Danas premijer Abazović postaviće kamen temeljac za nove objekte u zatvoru u Spužu

Premijer Dritan Abazović i ministar pravde Marko Kovač položiće danas u 10 sati kamen temeljac za četiri nova objekta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 13,8 miliona eura, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca od dana izdavanja naloga za početak istih, prenosi Rtcg.

Kako se ističe, izgradnja ovih objekata podrazumijeva izgradnju Specijalne zdravstvene ustanove, prijavnice, otvorenog zatvora i multifunkcionalnog objekta.ž

Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz projekat „EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava“ IPA 2018 koji podrazumijeva započinjanje ostvarivanja infrastrukturnih projekata od najvišeg značaja za unapređenje efikasnosti pravosuđa i pristupa pravdi i poboljšanje institucionalnih kapaciteta Crne Gore za primjenu najsavremenijih standarda u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

U saopštenju se navodi, da pored izgradnje Multifunkcionalnog objekta kojim će se omogućiti unapređenje standarda u pogledu obuke zaposlenih, obrazovanja i obuke zatvorenika, mogućnosti organizovanja kulturnih programa, vjerskih aktivnosti za sve vjeroispovijesti i izgradnje Otvorenog zatvora, izgradnjom nove Prijavnice u znatnoj mjeri unaprijediće se efikasnost rada kao i sistem bezbjednosti u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Poseban značaj za sistem zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori, u oblasti izvršenja krivičnih sankcija i šire, navodi se u saopštenju,  predstavlja izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove u kojoj je predviđen boravak lica kojima su izrečene mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana i obaveznog liječenja alkoholičara. 

To je ustanova, kako se navodi u saopštenju, i za lica koja se nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija a čiji tretman usljed akutne duševne bolesti ili drugih zdravstvenih problema zahtijeva bolničko liječenje koje prevazilazi liječenje u ambulantama drugih organizacionih jedinica Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Izgradnjom ovog objekta na sveobuhvatan način i dugoročno rješava se pitanje obezbjeđivanja adekvatne zdravstvene zaštite u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Vlade Crne Gore. 

Kako se ističe, ostvarivanjem ovog kapitalnog projekta adresiraju se brojne preporuke relevantnih komiteta Ujedinjenih nacija i Savjeta Evrope u pogledu primjene konvencijskih standarda i dobrih praksi sa aspekta uslova u zatvorima.

Projekat se dijelom realizuje kroz sredstva finasiranja od strane Evropske unije kroz IPA fondove, a dijelom iz Kapitalnog budžeta Crne Gore. 

Korisnik projekta je Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u Danilovgradu.

Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 13.8 miliona eura, rok za izvođenje radova je 24 mjeseca od dana izdavanja naloga za početak istih.

Polaganje kamena temeljca za četiri nova objekta u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija planirano je u 10.00 sati