Čovek pokušao da zapali bazu za obuku ruskih zvijezda klizanja

Čovek pokušao da zapali bazu za obuku ruskih zvijezda klizanja

Jedan čovek je pokušao da osvetli moskovski sportski kompleks koji koristi poznata trenerka umetničkog klizanja Eteri Tutberidze i brojne njene zvezde, uključujući olimpijsku šampionku iz Pekinga 2022. Anu Ščerbakovu, prema izveštajima lokalnih medija.

Incident se dogodio u noći sa utorka na sredu kada je muškarac prišao kompleksu Hrustalni u ulici Profsojužnaja na jugu ruske prestonice.

Navodi se da je muškarac sipao zapaljivu tečnost blizu prozora i zapalio ga pre nego što je pobegao. Osoblje obezbeđenja je odmah ugasilo požar pre nego što je pričinjena veća šteta.

Klizalište Hrustalni je među najpoznatijim u Rusiji i redovno ga koriste Tutberidze i njena ergela zvezda, uključujući pekinške zlatne i srebrne medalje Ščerbakovu i Aleksandru Trusovu, kao i svetsku rekorderku za žene Kamilu Valijevu.

Klizalište je deo sportsko-obrazovne mreže „Sambo-70“, a pres-služba organizacije je za RIA Novosti saopštila da su „svi živi i zdravi, niko nije povređen“.

Kanal Baza Telegram podelio je snimak čoveka u jarko narandžastom prsluku kako prilazi kompleksu i pokušava da podmetne požar.

Prema Bazama, potencijalni palikuća je sipao tečnost – verovatno benzin pomešan sa uljem – u pukotinu blizu prozora pre nego što ga je zapalio iz drugog pokušaja, a zatim je odleteo kada se pojavio dim.

Bilo je sugestija da je muškarac, čiji identitet ostaje nepoznat, možda gađao obližnje biračko mesto, iako je Baza izvestila da je policija odbacila tu verziju događaja jer se stanica ne nalazi blizu te strane zgrade.

Predsjednik Sambo-70 Renat Laishev nije isključio ideju da nezadovoljni roditelji možda stoje iza incidenta, jer centar nije u stanju da zadovolji veliku potražnju za mladim klizačkim nadama da tamo treniraju.

„Želim samo da kažem da su u poslednje vreme svi toliko poludeli da njihova deca treba da treniraju samo u Hrustalnom. Bilo je mnogo poziva, pitanja, razgovora. Mislim da su to povezane stvari. Ne znam za detalje“, rekao je Laišev za RBC Sport.

Često koristeći Hrustalnog kao bazu, Tutberidze je poslednjih godina doživela zapanjujući uspeh sa svojom grupom klizača.

To uključuje trenutnu žetvu Valieva, Ščerbakova i Trusova, ali i osvajačice zlatne i srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2018. Alina Zagitova i Evgenija Medvedeva – obije su bivše svijetske šampionke.