Proširuje se tužba Elona Maska za Dogecoin od 258 milijardi dolara

Proširuje se tužba Elona Maska za Dogecoin od 258 milijardi dolara

Tužba za reketiranje vredna 258 milijardi dolara koja optužuje Elona Maska da vodi piramidalnu šemu za podršku kriptovaluti Dogecoin proširila se, dodajući sedam novih tužilaca investitora i šest novih tuženih, uključujući njegovu firmu za izgradnju tunela Boring Co.

Prema izmjenjenoj tužbi podnetoj u utorak uveče federalnom sudu na Menhetnu, Musk, njegova kompanija za električne automobile Tesla Inc (TSLA.O), njegova kompanija za svemirski turizam SpaceKs, Boring i drugi namerno su podigli cenu Dogecoin-a za više od 36.000% tokom dvije godine i onda neka se sruši.

Time su optuženi „profitirali desetine milijardi dolara“ na račun drugih investitora Dogecoin, dok su sve vreme znali da valuti nedostaje suštinska vrednost i da njena vrednost „zavisi isključivo od marketinga“, navodi se u žalbi.

Tesla, SpaceKs i Boring nisu odmah odgovorili u sredu na zahteve za komentar. Tesla je raspustio svoje odeljenje za odnose sa medijima 2020.

Prvobitna tužba je podneta u junu.

Ubrzo nakon toga, Musk, najbogatija osoba na svetu, tvitovao je da će „nastaviti da podržava Dogecoin“, a u intervjuu je rekao da su „ljudi koji rade oko fabrike u SpaceKs-u ili Tesli“ tražili od njega tu podršku, navodi se u izmenjenoj žalbi.

Drugi novi optuženi uključuju Dogecoin fondaciju, koja sebe naziva neprofitnom organizacijom koja pruža upravljanje i podršku za Dogecoin. Nije bilo moguće odmah dobiti komentar.

Odšteta od 258 milijardi dolara je trostruko veća od procenjenog pada tržišne vrijednosti Dogecoin-a od maja 2021.

To je bilo otprilike u vreme kada je Musk, glumeći fiktivnog finansijskog stručnjaka u segmentu „Vikend ažuriranja“ emisije NBC-ja „Saturdai Night Live“, nazvao Dogecoin „hustle“.

Dogecoin se trgovao za oko 6 centi u sredu, što je pad sa oko 74 centa u maju 2021.

Predmet je Johnson et al protiv Musk et al, Okružni sud SAD, Južni okrug Njujorka, br. 22-05037.