CGO: Ombudsmanka RTCG i dalje ne odgovara na prigovore

CGO: Ombudsmanka RTCG i dalje ne odgovara na prigovore

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da ni nakon skoro mjesec dana, Ombudsmanka RTCG Danijela Popović nije odgovorila na tri prigovora koja je 9. novembra uputila ta NVO, a koji se tiču ignorisanja dijelova Izvještaja Evropske komisije i Rezolucije Evropskog parlamenta o nezakonitom imenovanju Borisa Raonića za generalnog direktora od strane Televizije Crne Gore i portala RTCG.

„Prikrivanjem informacija iz ovih važnih međunarodnih dokumenata, RTCG narušava princip transparentnosti i dovodi u pitanje svoju profesionalnu vjerodostojnost. Imajući u vidu značaj preporuka iz oba dokumenta za proces evropskih integracija Crne Gore i koliko su one obavezujuće, jasno je da RTCG nije imao nikakvo utemeljenje u javnom interesu da ove informacije skrije od javnosti, saopšteno je iz CGO.

Dodaju da je ovakvim izvještavanjem prekršen Pravilnik o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG, odnosno smjernica 1.2 (Tačnost) Kodeksa novinara Crne Gore: ‘…Novinari/novinarke moraju težiti da obezbijede cjelovite izvještaje o događajima i ne smiju prećutkivati ili potiskivati suštinske informacije“.

„Napominjemo da CGO i dalje čeka odgovore na zahtjeve za slobodan pristup informacijama koje se odnose na zarade i primanja menadžmenta, kao i službena putovanja. Te odgovore je RTCG dužan da dostavi shodno rješenjima Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama koja je usvojila CGO žalbe“, piše u saopštenju CGO.