SAD su preporučile Amerikancima da što pre napuste Rusiju

SAD su preporučile Amerikancima da što pre napuste Rusiju

Ambasada SAD u Moskvi preporučila je građanima SAD da odmah napuste Rusiju, prenosi „Evropska istina“.

Ambasada je na svojoj veb stranici objavila upozorenje da su Amerikanci u opasnosti da budu mobilisani.

„Rusija može da odbije da prizna američko državljanstvo osobama sa dvojnim državljanstvom, da im oduzme pristup konzularnoj pomoći SAD, da spreči njihov odlazak iz Rusije i da regrutuje lica sa dvojnim državljanstvom u vojnu službu“, navodi se u poruci.

Ambasada je naglasila da su opcije komercijalnih letova trenutno izuzetno ograničene, pa se Amerikancima savetuje da za polazak koriste zemaljske rute.

„Ako želite da napustite Rusiju, trebalo bi da to učinite sami što je pre moguće. Ambasada SAD ima ozbiljna ograničenja u pružanju pomoći građanima SAD, a uslovi, uključujući opcije prevoza, mogu odjednom postati još ograničeniji“, američka ambasada beleške.

Diplomate takođe ne savetuju američkim građanima da posete Rusiju, a onima koji su trenutno u Ruskoj Federaciji savetovano je da izbegavaju bilo kakve političke ili društvene proteste.

Podsetimo, ranije su ministarstva spoljnih poslova Estonije, Bugarske i Poljske takođe savetovala građane svojih zemalja da ne putuju u Rusiju bez hitne potrebe i da po mogućnosti odu odatle.