CBCG: Platni promet 1,65 milijardi eura

CBCG: Platni promet 1,65 milijardi eura

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 52,46 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 82,69 miliona eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u aprilu iznosila je 1,65 milijardi eura, što je 7,3 odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 94,22 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U aprilu je za 20 radnih dana realizovano 1,05 miliona naloga, od čega 37,99 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 52,46 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 82,69 miliona eura.

U aprilu za 10,9 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.