Finski nuklearni reaktor OL3 rizikuje više odlaganja nakon utvrđene štete

Finski nuklearni reaktor OL3 rizikuje više odlaganja nakon utvrđene štete

Otkriveno je oštećenje na pumpama za napojnu vodu finskog nuklearnog reaktora Olkiluoto 3 (OL3) tokom radova na održavanju, što će verovatno odložiti puštanje u rad postrojenja i početak redovne proizvodnje, rekao je operater TVO u utorak. .

Oštećenje najvećeg evropskog nuklearnog reaktora je nazadovanje za Finsku, gde je nacionalni operater mreže upozorio na potencijalne nestanke struje u predstojećoj zimi ako OL3 ne bude mogao pouzdano da snabdeva strujom.

Uvoz električne energije u Finsku iz Rusije prestao je u maju nakon što je rusko preduzeće Inter RAO saopštilo da nije plaćeno za električnu energiju koju je prodalo, što je povećalo potrebu Finske za proizvodnjom OL3.

U izgradnji od 2005. godine, OL3 je prvobitno trebalo da počne sa radom 2009. godine, ali se suočio sa nekoliko tehničkih grešaka, što je izazvalo skupa odlaganja i dugu pravnu bitku.

TVO je saopštio da se najnoviji problem dogodio u pumpama koje se nalaze na takozvanom turbinskom ostrvu u srcu proizvodnje energije nuklearnog reaktora, gde se voda iz njegovog rezervoara napojne vode pumpa u generatore pare.

Iako bi šteta „najverovatnije“ uticala na planirano puštanje reaktora u rad, još nije jasno koliko će dugo trajati bilo kakvo odlaganje, rekao je TVO.

Probna proizvodnja na OL3 počela je ove godine, a redovna proizvodnja električne energije u reaktoru trebalo je da počne 14. decembra, saopštio je TVO.

„Oštećenja otkrivena na pumpama nemaju uticaja na nuklearnu bezbjednost“, saopštila je kompanija na svom sajtu.