Izrael neće naoružavati Ukrajinu – ministar pravde

Izrael neće naoružavati Ukrajinu – ministar pravde

Izraelski ministar pravde Gideon Sar izjavio je da Izrael neće naoružavati Ukrajinu, uprkos tome što je ministar za dijasporu Nahman Šaj sugerisao drugačije. Kijev je u više navrata pritiskao Izrael za oružje i namerava da ponovo podnese peticiju Tel Avivu u narednim danima.

„Naša podrška Ukrajini ne uključuje sisteme naoružanja i naoružanje – i nema promene u toj poziciji“, rekao je Sar u utorak za izraelski Armijski radio, preneo je Haarec.

Šai je u nedelju objavio da je „došlo vreme da Ukrajina dobije vojnu pomoć“ od Izraela, tvrdeći da Iran isporučuje Rusiji balističke rakete. Iran insistira da je ova tvrdnja „neosnovana“ i da nije naoružao nijednu stranu sukoba.

Ministrova izjava izazvala je gnev u Moskvi, a bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je da bi izraelska vojna pomoć Ukrajini „uništila sve diplomatske odnose“ između dve zemlje. To je takođe izazvalo talas odricanja u zapadnom Jerusalimu, a vladini izvori su u ponedeljak za Tajms of Izrael rekli da Izrael ne planira da naoruža Ukrajinu. Šaijevi komentari ne odražavaju politiku vlade, dodali su izvori.

Izrael je u ponedeljak takođe odbio zahtjev Ukrajine da se održi telefonski razgovor između njegovog ministra odbrane Benija Ganca i njegovog ukrajinskog kolege Alekseja Reznikova.

Kijev je, međutim, nepokolebljiv. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je u utorak da će njegova vlada poslati zvaničnu notu Izraelu sa zahtevom za protivvazdušno oružje. Ukrajina je mesecima pozivala Izrael da donira ove sisteme, a predsednik Vladimir Zelenski je prošlog meseca rekao francuskim novinarima da je „šokiran“ odbijanjem jevrejske države i naveo da je izraelska vlada pod „uticajem Rusije“.

Iako je Izrael osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, ona zavisi od diplomatskog kontakta sa Moskvom, posebno pošto izraelski avioni često izvode vazdušne napade u Siriji, gde Rusija kontroliše vazdušni prostor.

Ubrzo nakon Kulebinog saopštenja, izraelski mediji su objavili da će premijer Jair Lapid razgovarati sa ukrajinskim ministarstvom finansija o njegovom zahtjevu u četvrtak. Međutim, visoki bezbjednosni zvaničnik rekao je novinskom sajtu Inet da razgovor vjerovatno neće promeniti stav Izraela.