Bosna istražuje moguće falsifikovanje izbornih rezultata u korist Dodika

Bosna istražuje moguće falsifikovanje izbornih rezultata u korist Dodika

Bosanskohercegovačke izborne vlasti izrazile su zabrinutost zbog široko rasprostranjenih problema na biračkim mjestima i izvještaja o nepravilnostima i lažiranju glasova na opštim izborima proteklog vikenda, tome piše Asošiejted pres.

Naložili su provjeru glasačkih listića na više od 1.000 biračkih mjesta i obećali da će ispitati sve moguće nepravilnosti prije nego što potvrde rezultate glasanja.

Članovi centralne multinacionalne izborne komisije zemlje podijelili su svoje strahove dan nakon što su hiljade ljudi protestovale u Banja Luci, glavnom gradu dijela Bosne pod srpskom vlašću. Demonstranti kažu da je proruski lider bosanskih Srba Milorad Dodik nameštao nedeljne izbore da bi preuzeo funkciju.

Dodik, najmoćniji političar bosanskih Srba od 2006. godine, odbacio je optužbe, uključujući tvrdnju demonstranata da su anketari lojalni njegovoj političkoj stranci SNSD-a promijenili rezultate glasanja kako bi smanjili broj glasačkih listića za njegovu rivalku Jelenu Trivić i dali pobjedu njemu.

Šef bosanskohercegovačke izborne komisije Suad Arnautović izjavio je u petak da mora da naredi otvaranje glasačkih kutija i ponovno prebrojavanje glasova na oko 1.000 biračkih mjesta – 16% svih takvih mjesta u zemlji.

On je rekao da se to dogodilo zato što radnici biračkih mesta „nisu radili svoj posao po zakonu“.

„Nisu popunili tražene formulare… a neki od njihovih glasova bili su protiv matematičkih pravila“, rekao je on.

Glasački listići i drugi izborni materijal sa pogođenih biračkih mjesta u 60 različitih gradova i opština poslani su u centralni centar za brojanje glasova u glavnom gradu Sarajevu na dalje ispitivanje, rekao je Arnautović.

Podsjetimo, na predsjedničkim izborima Republike Srpske, državnog entiteta koji je u sastavu Bosne i Hercegovine, prednjačio je proruski političar Milorad Dodik, koji je podržao Putinov rat u Ukrajini.

Izbori nisu uspeli da okončaju duboku političku krizu u zemlji, ali su pokazali da veliki deo njenih građana nije spreman da podnese situaciju da njihova zemlja postane instrument geopolitičke konfrontacije.

Pročitajte više u članku Izbori pod pritiskom Ruske Federacije i Turske: hoće li Bosna naći izlaz iz duboke političke krize.