Izraelska vojska ubila 2 Palestinca na Zapadnoj obali usred napetosti

Izraelska vojska ubila 2 Palestinca na Zapadnoj obali usred napetosti

Izraelska vojska je u petak ubila dva palestinska tinejdžera tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja. Tinejdžeri su bili među više od 100 Palestinaca ubijenih na toj teritoriji do sada 2022. godine, što je najsmrtonosniji grč nasilja u poslednjih sedam godina.

Ministarstvo je identifikovalo dvojicu Palestinaca, ubijenih u odvojenim epizodama, kao što je 14-godišnji Adel Daud, upucan u glavu na izraelskoj odvojnoj barijeri u blizini severnog palestinskog grada Kalkilje, i 17-godišnji Mahdi Ladadveh, upucan tokom sukoba u selo severozapadno od Ramale.

Grupe za ljudska prava optužuju izraelske snage da koriste prekomernu silu u svojim odnosima sa Palestincima, posebno mladićima, a da za to nisu odgovorni. Vojska kaže da se bori sa složenim scenarijima opasnim po život.

Na smrtonosnu pucnjavu u blizini Kalkilje, vojska je rekla da su vojnici otvorili vatru kao odgovor na osumnjičenog koji je gađao molotovljevim koktelima na njih.

Prilikom izbijanja nasilja u blizini Ramale, vojska je rekla da je naišla na demonstrante koji su gađali kamenje prema izraelskom naselju i izraelskim snagama. Jedan vojnik je ranjen kamenom bačenim u glavu.

Izraelske snage bezbjednosti saopštile su da su odgovorile živom paljbom na dvojicu demonstranata, ranivši jednog kome je bila potrebna medicinska pomoć. Vojska je saopštila da je upoznata sa izveštajima o njegovoj smrti.

Takođe je optužio Palestince da su se nasilno sukobili i pokušali da ukradu oružje jednog od izraelskih vojnika koji je pokušavao da evakuiše ranjenog dečaka radi lečenja.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je 50 Palestinaca ranjeno u sukobima u selu Al Mazraa al-Gharbiia u blizini Ramale, dok je izraelska vojska ispaljivala bojeve metke, gumene metke i suzavac kako bi rasterala demonstrante. Gomile Palestinaca okupile su se ispred bolnice u Ramali gde je Ladadve proglašen mrtvim, skandirajući protiv Izraela.

Palestinski mediji citiraju stanovnike koji su rekli da su sukobi sa izraelskim snagama bezbednosti izbili kada su desetine Palestinaca u Al Mazra al-Garbiji izašle da protestuju protiv upada i napada na selo izraelskih doseljenika.

Nasilje je naglo eskaliralo na Zapadnoj obali u poslednjih nekoliko mjeseci, uglavnom zbog porasta izraelskih racija uhapšenih nakon što je u niz palestinskih napada u Izraelu prošlog proleća ubijeno 19 ljudi, od kojih su neke izveli Palestinci sa Zapadne obale.

Izrael kaže da njegove operacije imaju za cilj da demontiraju militantnu infrastrukturu i spreče buduće napade i da je bio primoran da deluje zbog neefikasnosti palestinskih bezbednosnih snaga. Za Palestince, noćni napadi na njihove gradove, sela i mjesta su učvrstili izraelsku kontrolu nad zemljama koje Palestinci žele za svoju državu kojoj se nadaju.

Izrael kaže da su većina ubijenih bili militanti. Ali lokalni mladići koji su protestovali zbog upada, kao i neki civili su takođe ubijeni u nasilju. Stotine su uhapšene, a mnogi su stavljeni u takozvani administrativni pritvor, što omogućava Izraelu da ih drži bez suđenja ili optužnice.

Nasilje je takođe podstaknuto produbljivanjem razočaranja i gneva među mladim Palestincima zbog čvrste bezbednosne koordinacije između Izraela i Palestinske uprave koju podržava međunarodna zajednica, koje zajedno rade na hapšenju militanata.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967. i 500.000 jevrejskih doseljenika sada živi u oko 130 naselja i drugih ispostava među skoro 3 miliona Palestinaca. Palestinci žele tu teritoriju, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze, za svoju buduću državu.