Iranski mrtvozornik otkrio uzrok smrti Mahse Aminija

Iranski mrtvozornik otkrio uzrok smrti Mahse Aminija

Mahsa Amini, čija je smrt u policijskom pritvoru dovela do masovnih protesta u Iranu, nije umrla zbog fizičkog nasilja, već od cerebralne hipoksije, odnosno nedostatka kiseonika u mozgu, navodi se u izveštaju mrtvozornika.

Policija za moral Islamske Republike uhapsila je 22-godišnju ženu u Teheranu 13. septembra jer je nosila „neprikladnu“ maramu. Njena porodica je tvrdila da je bila mučena i da se srušila nakon što je udarena u glavu.

Prema forenzičkom izveštaju, koji je u petak citirala iranska zvanična novinska agencija IRNA, Aminijeva smrt „nije izazvana udarcem u glavu ili vitalne organe tela“.

U dokumentu se navodi da je Amini imala osnovna stanja koja proističu iz operacije benignog tumora na mozgu kojem je bila podvrgnuta kada je imala osam godina.

U izveštaju se navodi da je žena iznenada izgubila svest i srušila se dok je bila u pritvoru, a zatim se osvestila pre nego što je ponovo pala.

„Zbog neefikasne kardio-respiratorne reanimacije u prvim kritičnim minutama, pretrpela je tešku hipoksiju i kao posledicu oštećenje mozga uprkos oporavku od srčanog funkcionisanja“, navodi se u izveštaju i dodaje da je žena umrla usled „zatajenja više organa izazvanih cerebralnim hipoksija.“ Nije precizirano da li je Amini zadobio bilo kakve povrede.

Najveći protesti zbog Aminine smrti dogodili su se u zapadnoj iranskoj provinciji Kurdistan, odakle je ona bila. Više od 150 ljudi poginulo je u sukobima sa policijom, prema iranskoj grupi za ljudska prava, a prenosi Asošiejted pres.