Bio ljut na djevojku, pa uništio artefakte vriejdne oko 5,2 miliona

Bio ljut na djevojku, pa uništio artefakte vriejdne oko 5,2 miliona

Muškarac je provalio u Muzej umjetnosti u Dalasu u srijedu uveče oko 21:45 i uništio artefakte vrijedne oko 5,2 miliona dolara jer je bio uznemiren zbog svoje djevojke, otkrila je u petak policija Dalasa. Osumnjičeni, Brajan Hernandez, optužen je za zločine veće ili jednake 300.000 dolara, prenosi RT.

Ovaj 21-godišnjak je spremno priznao svoj zločin kada ga je policija intervjuisala, priznajući da je „bio ljut na [svoju] devojku pa je provalio i počeo da uništava imovinu“. Nije objasnio zašto je odabrao muzej umjetnosti kao metu svog besa.
Ernandez je viđen na snimcima sigurnosnih kamera kako buši vitrine i razbija njihov sadržaj, uključujući grčku amforu iz šestog vijeka i lonac sa crvenim likom koji datira iz petog vijeka pre nove ere. Kiliks (posuda za vino) koji prikazuje Herakla kako ubija Nemejskog lava, vredan oko 100.000 dolara, i savremena boca u obliku ribe Batah Kuhuh aligator Gar takođe su uništeni, kao i keramička boca sa slikama Caddo i činija iz 6. veka pre nove ere, svaka vredan oko 110.000 dolara.

Pored vrednih artefakata, Hernandez je takođe razbio laptop, monitor, telefon, četiri vitrine od pleksiglasa i dve drvene table.

Ernandez je navodno koristio metalnu stolicu da provali u muzej i izbjegao je obezbeđenje jednom unutra dok je nastavio svoje divljanje. Koristio je stalak za dezinfekciju ruku da razbije najmanje jednu od vitrina pre nego što je pokupio bocu u obliku ribe unutra i razbio je o zemlju.

Muzej je u petak objavio saopštenje u kojem se potvrđuje da je provala „izolovani incident koji je počinila jedna osoba koja je delovala sama, čija namera nije bila krađa umetničkih dela ili bilo kakvih predmeta koji se vide u muzeju. Međutim, neka umetnička dela su oštećena, a mi smo još u procesu procene obima štete.

I dok smo shrvani ovim incidentom, zahvalni smo što niko nije povređen“, zaključili su u muzeju.

Predstavnik muzeja je objasnio da je „bio neko ko je izgledao ljut, a njegova svrha je bila da uvežba svoj bes razbijanjem svega što je mogao da pronađe od stakla.
Ernandezova kaucija je određena na 100.000 dolara.