Desetine hospitalizovane usred sukoba u Jermeniji

Desetine hospitalizovane usred sukoba u Jermeniji

Policija kaže da su ih demonstranti gađali kamenicama dok su tražili ostavku premijera

Desetine su povređene tokom sukoba u petak uveče u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu, gde je koalicija opozicionih partija održala ulične proteste, zahtjevajući od vlasti da zauzmu oštriji stav protiv suseda zemlje, Azerbejdžana.

Policija je saopštila da je 50 ljudi hospitalizovano, uključujući 34 policajca, a 11 je privedeno. Oni su rekli da su policajci gađani kamenjem i drugim projektilima dok su demonstranti marširali na glavnu zgradu vlade i blokirali je više od dva sata.

Talas protesta počeo je krajem aprila, a aktivisti su kampovali ispred vladinih zgrada u prestonici. U petak su još jednom pozvali premijera Nikola Pašinjana da istupi dole, označivši ga kao „izdajnika“.

Opozicione stranke željele su da parlament usvoji deklaraciju u kojoj se kaže da sporni region Nagorno-Karabah nikada neće biti deo Azerbejdžana. Međutim, pro-Pašinjanovi poslanici odbili su da prisustvuju sjednici parlamenta u petak popodne. Opozicija je najavila da će novi protesti biti održani u subotu uveče.
Nagorno-Karabah je postao de facto nezavisan od Azerbejdžana nakon oružanog sukoba početkom 1990-ih i bio je usko povezan sa Jermenijom. Azerbejdžan je 2020. godine osvojio veliki deo sporne teritorije u kampanji koja je trajala 44 dana. Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije, nakon čega su ruski mirovnjaci raspoređeni u to područje.

izvor RT