Ukrajina kaže da su njene trupe potisnule rusko napredovanje u istočnom gradu

Ukrajina kaže da su njene trupe potisnule rusko napredovanje u istočnom gradu

Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela deo fabričkog grada Sijerodonjecka, žarišta ruske ofanzive za zauzimanje istočnog regiona Donbasa, i da bi mogla da ga zadrži do dvije nedelje dok su borbe besnele u subotu.

Sergij Gajdaj, guverner provincije Lugansk, rekao je u petak nacionalnoj televiziji da su ukrajinske trupe ponovo zauzele 20 odsto teritorije koju su izgubile u Sevjerodonjecku.

„Nije bilo realno“ da će grad pasti u naredne dvije nedelje, iako su ruska pojačanja bila raspoređena, rekao je on.

„Čim budemo imali dovoljno zapadnog dalekometnog naoružanja, odgurnućemo njihovu artiljeriju sa naših položaja. A onda će, vjerujte mi, ruska pešadija samo da bježi“, rekao je Gaidai.

Njegova tvrdnja o ukrajinskom napredovanju nije mogla odmah da se proveri. Rojters je u četvrtak stigao u Sevjerodonjeck i uspeo da potvrdi da Ukrajinci i dalje drže deo grada.

Ukrajinska vojska saopštila je u subotu da je Rusija pojačala svoje trupe i da je koristila artiljeriju za izvođenje „jurišnih operacija“ u gradu. Međutim, navodi se da su se ruske snage povukle nakon neuspešnih pokušaja da napreduju u obližnjem gradu Bahmutu i ​​da su prekinule pristup Sjeverodonjecku.

Gaidai je u objavi na društvenim mrežama rekao da su četiri osobe ubijene u ruskim napadima u regionu u petak, uključujući majku i dete.

U južnoj ukrajinskoj oblasti Odesa u subotu ujutro projektil je pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda, ranivši dve osobe, napisao je portparol regionalne administracije na Telegramu.

Dve osobe su poginule, a najmanje dve su povređene u ruskom granatiranju civilne infrastrukture u severoistočnom regionu Harkova u petak, javio je ukrajinski Interfaks, pozivajući se na hitne službe.

Rat u Ukrajini u petak je obeležio 100. dan. Desetine hiljada su poginule, milioni su proterani iz svojih domova, a globalna ekonomija je poremećena otkako su moskovske snage vraćene iz Kijeva u prvim nedeljama sukoba.

Ruski predsednik Vladimir Putin negirao je u petak da Moskva sprečava ukrajinske luke da izvoze žito, okrivljujući Zapad za rast globalnih cena hrane.

„Sada vidimo pokušaje da se odgovornost za ono što se dešava na svetskom tržištu hrane, za probleme koji se pojavljuju na ovom tržištu prebace na Rusiju“, rekao je on na nacionalnoj televiziji.

On je rekao da bi najbolje rešenje bilo da se ukinu sankcije Zapada ruskom savezniku Belorusiji i da Ukrajina izvozi žito preko te zemlje. Opširnije

Ukrajinski zvaničnici računaju na napredne raketne sisteme koje su SAD i Britanija nedavno obećale da će
rat u njihovu korist, a ukrajinske trupe su već počele obuku na njima.

Dok je otpor Ukrajine primorao Putina da suzi svoj neposredni cilj na osvajanje čitavog regiona Donbasa, ukrajinski zvaničnici su rekli da on i dalje namerava da pokori celu zemlju.

„Putinov glavni cilj je uništenje Ukrajine. On ne odustaje od svojih ciljeva, uprkos činjenici da je Ukrajina pobjedila u prvoj fazi ovog rata punog razmjera“, rekla je u petak za Nacionalnu televiziju zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar.

Portparol ruske vlade rekao je da su „postignuti određeni rezultati“ u ratu i da će Moskva nastaviti svoje vojne operacije dok se ne ispune svi ciljevi.

U susjednoj pokrajini Donjeck, ruske trupe su bile samo 15 km (9 milja) izvan grada Slavjanska, rekao je za Rojters regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Donjeck neće brzo pasti, ali mu je potrebno više oružja da zadrži napadače na odstojanju, rekao je Kirilenko.

Moskva kaže da će zapadno oružje sipati „gorivo na vatru“, ali neće promeniti tok onoga što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od opasnih nacionalista.

Rusija kontroliše oko petine zemlje, od čega je otprilike polovina zaplenjena 2014. godine, a ostatak je zarobljen od početka invazije 24. februara.

Za obije strane, masivni ruski napad na istoku poslednjih nedelja bio je jedna od najsmrtonosnijih faza rata, pri čemu Ukrajina kaže da gubi 60 do 100 vojnika svakog dana.

Moskva je polako, ali stabilno napredovala, stiskajući ukrajinske snage unutar džepa u provincijama Lugansk i Donjeck, ali nije uspjela da ih opkoli.

Kijev se nada da će rusko napredovanje dovoljno iscrpiti snage Moskve da Ukrajina u narednim mjesecima povrati teritoriju

Rat je imao razoran uticaj na globalnu ekonomiju, posebno na siromašne zemlje uvoznice hrane. Ukrajina je jedan od vodećih svijetskih izvora žitarica i jestivog ulja, ali su te zalihe bile odsečene zatvaranjem svojih crnomorskih luka, sa više od 20 miliona tona žitarica zaglavljenih u silosima.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija Martin Grifits završio je u petak dvodnevne „iskrene i konstruktivne razgovore“ sa ruskim zvaničnicima u Moskvi o olakšavanju izvoza ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, rekao je portparol UN.

Razgovori su uslijedili u trenutku kada je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pokušavao da posreduje u onome što on naziva „paket dogovorom“ za nastavak izvoza ukrajinske hrane i ruske hrane i đubriva.

Kijev i njegovi saveznici okrivljuju Moskvu za blokadu luka, koje je Ukrajina minirala da spreči ruski amfibijski napad. Putin krivi zapadne sankcije.