BBC optužen za politizovano zapošljavanje

BBC optužen za politizovano zapošljavanje

Bivši član laburističke vlade Džejms Pernel optužio je Bi-Bi-Si da ga je blokirao sa najviše pozicije, navodno da bi održao naklonost kabineta premijera Borisa Džonsona.

Purnell je tokom godina obavljao niz visokih pozicija u BBC-u i bio je njen direktor za radio i obrazovanje između 2016. i 2020. Međutim, kada je novi generalni direktor emitera, Tim Davie, ponudio Purnelu poziciju u odboru 2020. , drugi neizvršni direktori su „odlučili da ne žele nekoga sa laburističkom pozadinom“, rekao je Purnel u nizu tvitova, dodajući da je u njegovom slučaju „BBC odbor odlučio da … politika treba da isključi“.

Pre nego što se pridružio Bi-Bi-Siju, Purnel je bio sekretar za kulturu, a kasnije za rad i penzije, u laburističkoj vladi tadašnjeg premijera Gordona Brauna. Kada se 2013. pridružio Bi-Bi-Siju, Purnel je dao ostavku iz Laburističke partije.

U petak je Purnel rekao da ne zna ko je tačno insistirao na tome da mu se zabrani da zauzme mjesto u odboru i insistirao da se ne radi o partijskoj politici. „Moguće je da je to bio legitiman deo njihove uloge kao jedinstvenog odbora“, rekao je on, nazivajući to „trenutom straha i ranjivosti“.

Emiter je navodno „osećao da se bavi egzistencijalnim rizikom“, tvrdi Purnell. On je ukazao na glavnog savjetnika Borisa Džonsona Dominika Kamingsa, koga su britanski mediji opisali kao da ide u „rat” sa Bi-Bi-Sijem još 2020. „Oni su prešli u hiper-oprezno stanje”, objasnio je Purnel.

Bivši izvršni direktor Bi-Bi-Sija, koji je sada prorektor Univerziteta umetnosti u Londonu, nastavio je da opisuje problem „institucionalni“ i ukorenjen u činjenici da „današnja vlada ima gotovo neograničenu moć u određivanju naknade za licencu i razmatranje Povelje“. Takođe je pozvao na „stvaranje nezavisnih provera i ravnoteže za oboje“ uoči revizije Povelje, koja se očekuje 2026.

BBC do sada nije komentarisao Purnelove izjave. Njegovi navodi su usledili nakon još jednog skandala koji je umešan u emiter. Ranije ove nedelje, bivša voditeljka BBC Njuznajta Emili Mejtlis optužila je „aktivnog agenta torijevske partije“ – bivšeg šefa komunikacija broj 10, ser Robija Giba – da oblikuje vesti emitera i da deluje kao „arbitar nepristrasnosti“.

Sama Mejtlis je otkrivena da krši pravila nepristrasnosti nakon što je 2021. podelila tvit koji je kritikovao vladino postupanje sa krizom Covid-19. Te godine, BBC je takođe optužen za levičarsku pristrasnost nakon što je imenovala Džesa Bramara, bivšeg urednika -glavni Huffpost UK, kao izvršni urednik vesti. Bramarova je ranije bila poznata po svojim kritikama Bregzita i premijera Borisa Džonsona.