Fudbalski klub Bajern raskinuo se sa trenerom Nagelsmanom, imenovao Tuhela

Fudbalski klub Bajern raskinuo se sa trenerom Nagelsmanom, imenovao Tuhela

Minhenski Bajern se u petak razišao sa trenerom Julijanom Nagelsmanom i imenovao bivšeg menadžera Čelsija Tomasa Tuhela za njegovog naslednika, a šampion Njemačke na drugom mijestu u Bundesligi.

Nagelsman, 35, preuzeo je 2021. godine i doveo Bavarce do njihove 10. uzastopne titule njemačke lige, ali nije uspeo da osvoji nijedno drugo srebro prošle sezone.

Bajern je pao u drugom kolu Kupa Nemačke nakon što ga je demolirala Borusija Menhengladbah, a zatim je eliminisan iz Lige šampiona u četvrtfinalnom porazu od španskog autsajdera Viljareala u prošlom mandatu.

Njegov odlazak je ipak bio veliko iznenađenje, baš u trenutku kada se Bajern priprema da se suoči sa liderom Borusijom Dortmund sledeće nedelje u Bundesligi i Mančester Sitijem u ovosezonskom četvrtfinalu Lige šampiona 11. aprila.

„Došli smo do zaključka da je kvalitet našeg tima sve manje vidljiv uprkos osvajanju lige prošle sezone“, rekao je generalni direktor Bajerna Oliver Kan.

„Posle Svetskog prvenstva igrali smo manje uspešan i manje atraktivan fudbal, a usponi i padovi u našoj formi su ugrozili naše sezonske ciljeve, i više od toga. Zato smo sada reagovali.

Nagelsmanov naslednik Tuhel, koji je bio dugogodišnja meta Bajerna od njihovog prvog pokušaja da ga potpiše 2018. godine, sklopio je ugovor do 2025. godine, rekao je Bajern.

Tuhel je osvojio Ligu šampiona za Čelsi 2021. nakon što je zamenio Frenka Lamparda, ali je bez posla otkako ga je engleski tim otpustio prošle godine.

Izgradio je reputaciju naprednog taktičara u Bundesligi tokom svog boravka u Majncu 05 pre nego što je preuzeo Dortmund i doveo ih do uspeha u Kupu Nemačke 2017.

Ovaj 49-godišnjak je takođe doneo uzastopne titule francuske lige tokom svog boravka u Pari Sen Žermenu i odveo ih u njihovo prvo finale Lige šampiona 2020. godine, koje su izgubili od Bajerna.

Perfekcionista i majstor taktike, Tuhel je podjednako poznat po svojim ponekad teškim odnosima sa šefovima klubova, uključujući Dortmund i Čelsi.