Argentina potresena napadom na potpredsjednicu Kristinu Kirhner

Argentina potresena napadom na potpredsjednicu Kristinu Kirhner

Argentinci su u petak izašli na ulice Buenos Ajresa u znak solidarnosti protiv očigledno neuspelog pokušaja atentata na moćnu potpredsjednicu Kristinu Fernandes de Kiršner, koji je šokirao ovu južnoameričku zemlju.

Napadač je iz neposredne blizine uperio napunjen pištolj u Fernandez de Kirhner ispred njene kuće u Buenos Ajresu, gde se okupila masa u četvrtak uveče, ali nije uspeo da opali. Vlasti tek treba da utvrde motiv napada.

Politički lideri širom regiona, američki zvaničnici i argentinski papa Franja osudili su napad, koji se dogodio usred akutnih političkih tenzija dok zemlja tone sve dublje u ekonomsku krizu koju su potaknuli nagli dug i inflacija.

„SAD oštro osuđuju pokušaj ubistva potpredsjednice Kristine Fernandes de Kiršner“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken. Stojimo uz argentinsku vladu i narod u odbacivanju nasilja i mržnje.

Levičarski predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da je napad bio „žaočan“ i da je Fernandez de Kiršner imao sreće što je živ.

„Rekao bih da je to čudesno“, rekao je.

Fernandez de Kirhner, figura koja izaziva podele i koja je verovatno najmoćniji politički operater u Argentini, suočava se sa potencijalnim optužbama za korupciju povezane sa navodnim planom za preusmeravanje javnih sredstava dok je bio predsjednik između 2007. i 2015. Tužilac je poslednjih nedjelja tražio kaznu od 12 godina zatvora .

Ona poriče da je počinila nepravde, a njene pristalice su se okupljale na ulicama i svakodnevno se okupljale ispred njene rezidencije, kritikujući pravosuđe i konzervativnu opoziciju što su vodili, kako kažu, lov na veštice protiv nje.

Kancelarija predsednika Alberta Fernandeza pozvala je da se prekine „retorika mržnje“, a predsednik je rekao da je napad bio najgori od kada se zemlja vratila demokratiji prije nekoliko decenija.

Napad je prenošen u domaćinstva širom zemlje putem TV snimaka uživo na kojima se vidi kako je pištolj gurnut ka licu Fernandez de Kirhner, pre nego što je čučnula i pokrila lice rukama. Pristalice ispred njene kuće su zatim odvele muškarca.

Oskar Parili, senator iz vladajuće koalicije blizak potpredsjedniku, rekao je lokalnom radiju da je u šoku, ali da je u redu. „Srećom, njen duh je netaknut“, rekao je.

Policija je uhapsila osumnjičenog koga su nazvali kao Fernanda Andresa Sabaga Montijela, 35-godišnjeg Brazilca.

Lokalni list La Nacion, pozivajući se na policijske izvore, navodi da je Montijel radio kao vozač i iznajmljivao sobe u naselju Vila Zagala u Buenos Ajresu. Policija je pronašla 100 metaka kada je pretresla imanje, navodi list.

„Srećom, metak nije izašao jer su posledice mogle biti mnogo gore“, rekla je Florensija Suera, 22-godišnja radnica u Buenos Ajresu.