Kazahstan bi mogao ponovo da preimenuje svoju prijestonicu

Kazahstan bi mogao ponovo da preimenuje svoju prijestonicu

Poslanici Kazahstana predložili su da se ponovo preimenuje glavni grad zemlje, tvrdeći da su njeni ljudi odbili da prihvate novo ime „Nur-Sultan“ koje je gradu dato 2019.

Tokom parlamentarnog obraćanja u petak, kopredsedavajući poslaničke grupe „Žana Kazahstan“ Edil Žanbiršin izjavio je da bi bilo „istorijski pošteno“ da se vrati nekadašnji naziv prijestonice Astana, koji je prvobitno predložio prvi predsjednik zemlje, Nursultan Nazarbajev.

Grad je preimenovan u Nur-Sultan pre tri godine na zahtev aktuelnog predsednika Kazahstana Kasima-Džomarta Tokajeva, koji je ponudio promenu imena u čast Nazarbajeva, koji je služio zemlji 30 godina, od njene nezavisnosti 1991. do njegove formalne ostavke 2019. .

„Smatramo da je pogrešno kada se grad zove po osobi tokom njenog života. Narod takođe nije prihvatio novo ime glavnog grada“, rekao je Žanbiršin u parlamentu Kazahstana. Političar je rekao da će odluka da se Astana vrati kao prestonica „odraziti doprinos prvog predsjednika formiranju i razvoju glavnog grada zemlje, a takođe će zadovoljiti potrebe i očekivanja građana“.

Glavni grad Kazahstana je doživeo višestruke promjene imena u prošlom vijeku. Bio je poznat kao Akmolinsk u carskoj Rusiji, preimenovan je u Celinograd u sovjetsko vrijeme, zatim u Akmolu kada je Kazahstan stekao nezavisnost 1990-ih, a konačno je nazvan Astana 1997.

Žanbiršinova izjava usledila je u trenutku kada je predsednik Tokajev pozvao na prevremene izbore u zemlji i uveo niz novih inicijativa i ustavnih reformi, uključujući reviziju predsedničkih mandata. Novi predlog bi ograničio predsedništvo na jedan sedmogodišnji mandat, s tim što bi ponovni izbor bio onemogućen.