Tri ljekara optužena za smrt trudnice u Poljskoj

Tri ljekara optužena za smrt trudnice u Poljskoj

Tužioci na jugu Poljske saopštili su u četvrtak da su optužili tri ljekara u vezi sa prošlogodišnjom smrću 30-godišnje trudnice.

Agnješka Vičari, portparolka tužilaštva u Katovicama, rekla je da su optužbe bile za izlaganje pacijenta opasnosti od gubitka života.

„Kao rezultat aktivnosti tima i nereagovanja, pacijent je preminuo“, navodi se u izjavi Vičarija.

Dvojica lekara su takođe optužena da su nenamjerno izazvali smrt pacijenta. Ako budu osuđeni, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom do pet godina.

Smrt od sepse prošlog septembra žene poznate kao Iza u bolnici u Pščini u svojoj 22. nedelji trudnoće dovela je do masovnih protesta protiv restriktivnog poljskog zakona protiv abortusa.

Aktivisti su okrivili izbor lekara da „sačekaju i vide“ umesto da odmah izvrše abortus za skoro zabranu abortusa u zemlji i rekli da je ona prva umrla od daljeg pooštravanja restriktivnog zakona. Žena je iza sebe ostavila muža i ćerku.

Nije odmah poznato kada bi optužnica mogla da bude upućena sudu.

Poljska, uglavnom katolička zemlja, donela je strogi zakon 1993. godine koji je zabranjivao abortuse osim u tri slučaja: ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta; ako je život ili zdravlje žene ugroženo; ili ako je fetus imao urođene deformitete. Ali Ustavni sud je, pod uticajem poljske konzervativne vladajuće partije, prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.