Jeep predstavlja prvi električni SUV za Severnu Ameriku i Evropu

Jeep predstavlja prvi električni SUV za Severnu Ameriku i Evropu

Jeep će početi da prodaje dva potpuno električna SUV-a u Severnoj Americi i još jedan u Evropi u naredne dvije godine.

Nova električna vozila, prva Jeep-ova, deo su planova brenda Stellantis da do 2030. polovinu prodaje u SAD i svu svoju prodaju u Evropi pretvori u električna vozila na baterije. Oni su prvi za brend, a rukovodioci obećavaju da će biće u potpunosti sposoban za putovanja van puta.

Nova vozila uključuju Jeep Recon, SUV srednje veličine sa pogonom na sva četiri točka otprilike veličine Jeep Vrangler-a i konkurentski Fordov Bronco Sport na gas. Proizvodiće se u neotkrivenoj severnoameričkoj fabrici počevši od 2024. Nisu objavljeni domet, podaci o performansama ili cijene.

Jeep će takođe početi da proizvodi potpuno električni Vagoneer S luksuzni SUV srednje veličine 2024. godine koji takođe može da se kreće van puta. Očekuje se da će električni produžetak Vagoneer podbrenda preći 400 milja (650 kilometara) sa jednim punjenjem, imati 600 konjskih snaga i moći da putuje od nule do 60 milja na sat (100 kilometara na sat) za oko 3,5 sekunde .

Vagoneer S će se takođe proizvoditi u Sjevernoj Americi u fabrici koja tek treba da bude otkrivena. Ni za ovaj SUV nisu objavljene cijene.

Sledeće godine u Evropu će krenuti kompaktni SUV Jeep Avenger, prvo potpuno električno vozilo ovog brenda. Jeep kaže da mali Avenger, sa dometom od 250 milja (400 kilometara) po punjenju, neće doći u SAD, a prikladniji je za Evropu, gde postoji snažno tržište za manja vozila, rekli su rukovodioci.

Avenger će biti zvanično predstavljen 17. oktobra na Salonu automobila u Parizu. U izložbene salone stiže početkom sledeće godine.

Jeep takođe planira da predstavi četiri potpuno električna SUV vozila u Sjevernoj Americi i Evropi do kraja 2025. godine, rekli su direktori.

Recon, međutim, neće zameniti mali SUV Jeep Vrangler, rekao je Christian Meunier, izvršni direktor brenda. „Vrangler je ikona“, rekao je, ne govoreći da će postojati električni Vrangler.

Jeep je, kako je rekao, na putu da postane vodeći SUV brend sa nultom emisijom štetnih gasova širom svijeta. Kompanija ima cilj da proda SUV vozila u Kini, rekli su rukovodioci.