Rusija najavljuje povlačenje trupa iz ukrajinske oblasti Harkova

Rusija najavljuje povlačenje trupa iz ukrajinske oblasti Harkova

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da povlači snage iz dve oblasti u ukrajinskoj oblasti Harkov gde je ukrajinska kontraofanziva ostvarila značajan napredak u protekloj nedjelji.

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će trupe biti pregrupisane iz oblasti Balaklije i Izjuma u ​​region Donjecka. Izjum je bio glavna baza ruskih snaga u oblasti Harkova.

Konašenkov je rekao da se taj potez preduzima „kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa“, jednog od regiona istočne Ukrajine koje je Rusija proglasila suverenim.

Tvrdnja o povlačenju da se koncentriše na Donjeck slična je opravdanju koje je Rusija dala za povlačenje svojih snaga iz regiona Kijev ranije ove godine.

Ukrajinski zvaničnici su u subotu izjavili da su postigli velike dobitke u kontraofanzivi protiv ruskih snaga na severoistoku zemlje, rekavši da su ukrajinske trupe prekinule vitalne zalihe žarišta na liniji fronta.

Izveštaji su usledili nakon nekoliko dana očiglednog napredovanja Ukrajine južno od Harkova, drugog po veličini grada u zemlji, u onome što bi moglo da postane najveći uspeh na bojnom polju za ukrajinske snage otkako su osujetili ruski pokušaj da zauzmu prestonicu Kijev na početku skoro sedmomesečni rat.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko sugerisao je da su ukrajinske trupe ponovo zauzele Kupijansk, grad duž glavnog puta za snabdevanje Izjuma, koji je dugo bio fokusiran na rusku liniju fronta i mesto teške artiljerije i drugih borbi. Nikolenko je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vide vojnici 92. zasebnog mehanizovanog bataljona Ukrajine ispred, kako je rekao, zgrade vlade u Kupijansku, 73 kilometra (45 milja) severno od Izjuma.

Služba bezbednosti Ukrajine, poznata kao SBU, nekoliko sati kasnije objavila je poruku u kojoj su prikazane njene snage u Kupijansku, dalje sugerišući da su ga zauzele ukrajinske trupe. Ukrajinska vojska nije odmah potvrdila ulazak u grad, železničko čvorište koje je Rusija zauzela u februaru, kada se njen gradonačelnik predao kako bi izbegao civilne žrtve.

Kasnije u subotu, na društvenim mrežama počeli su da kruže video snimci na kojima se takođe pojavljuju ukrajinske snage na seoskoj periferiji Izjuma na kontrolnom punktu pored puta. Na snimku se može videti velika statua koja nosi ime grada. Ukrajinske snage nisu priznale da drže grad.

Ranije u subotu, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je novinarima da veruje da su Ukrajinci napredovali čak 50 kilometara (30 milja) južno od Harkova i opisalo je ruske snage oko Izjuma kao „sve izolovanije“.

„Ruske snage su verovatno bile iznenađene. Sektor je bio samo lagano držan i ukrajinske jedinice su zauzele ili opkolile nekoliko gradova“, saopštila je britanska vojska, dodajući da bi gubitak Kupijanska u velikoj meri uticao na ruske linije snabdevanja u toj oblasti.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, takođe je naveo velike ukrajinske dobitke, procenjujući da je Kijev zauzeo oko 2.500 kvadratnih kilometara (965 kvadratnih milja) u svom severoistočnom prodoru. Institut je rekao da se čini da su „neorganizovane ruske snage (bile) uhvaćene u brzom ukrajinskom napredovanju“. Oni su citirali slike na društvenim mrežama očiglednih ruskih zarobljenika zarobljenih u napredovanju oko Izjuma i okolnih gradova.

U istom izveštaju se navodi da ukrajinske snage „mogu srušiti ruske položaje oko Izjuma ako preseku ruske kopnene linije komunikacije“ severno i južno od grada.

Moskva nije odmah priznala niti komentarisala tvrdnje Ukrajine i njenih zapadnih saveznika. Međutim, Vladislav Sokolov, šef lokalne administracije koju je imenovala Rusija, rekao je na društvenim mrežama da su vlasti u Izjumu počele da evakuišu stanovnike u Rusiju.

Borbe u istočnoj Ukrajini odvijaju se usred ofanzive koja je u toku oko Hersona na jugu. Analitičari sugerišu da je Rusija možda uzela vojnike sa istoka za pojačanje oko Hersona, nudeći Ukrajincima priliku da udare na oslabljenu liniju fronta.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je za televizijski kanal Ukrajina da Rusi nemaju hranu ni gorivo za svoje trupe u toj oblasti jer im je Kijev prekinuo linije snabdevanja.

„Biće kao lavina“, rekao je on, predviđajući rusku rezervu. „Jedna linija odbrane će se zatresti i ona će pasti.

Ukrajinska vojska je bila opreznija u pogledu prijavljenih dobitaka, tvrdeći u svom redovnom ažuriranju u subotu da je ove nedelje oduzela „više od 1.000 kvadratnih kilometara“ (386 kvadratnih milja) od prokremljskih snaga. Navodi se da su „u nekim oblastima jedinice Odbrambenih snaga prodrle u odbranu neprijatelja do dubine od 50 kilometara“, što odgovara britanskoj proceni, ali se ne otkrivaju geografski detalji.

Zvaničnici u Kijevu nedeljama ne govore o planovima za kontraofanzivu za vraćanje teritorije koju je Rusija zauzela početkom rata, pozivajući stanovnike da se uzdrže od deljenja informacija na društvenim medijima.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u noćnom video obraćanju u petak da su ukrajinske trupe povratile više od 30 naselja u oblasti Harkov od početka kontraofanzive.

„Postepeno preuzimamo kontrolu nad više naselja, vraćajući ukrajinsku zastavu i zaštitu za naš narod“, rekao je Zelenski.

On je to rekao nakon što je ukrajinski guverner Harkova izvestio da je nacionalna zastava podignuta nad Balaklijom, gradom koji su ukrajinske trupe ponovo zauzele u četvrtak nakon šest meseci ruske okupacije.

„Balaklija je Ukrajina! Danas smo zajedno sa vojskom, koju predvodi komandant Kopnene vojske Aleksandr Sirski, podigli ukrajinsku zastavu“, napisao je guverner Oleh Sinjehubov na Telegramu.

Na drugom mestu, ukrajinske službe za vanredne situacije izvestile su da je 62-godišnja žena poginula u ruskom raketnom udaru u oblasti Harkova tokom noći. Rečeno je da je njeno telo pronađeno zakopano u ruševinama njene kuće, koja je sravnjena sa udarom.

Sinjehubov je takođe optužio Moskvu da je udarila na naselja koja je ponovo zauzeo Kijev u svojim nedavnim napredovanjima, zajedno sa drugim stambenim područjima u regionu. On je u postu Telegrama rekao da je pet civila hospitalizovano u okrugu Izjum, dok je devetoro zadobilo povrede u drugim delovima regiona.

U zahvaćenom regionu Donbas južno od Harkova, ukrajinski guverner je rekao da su civili ubijeni i ranjeni tokom noći u ruskom granatiranju u blizini grada Bahmuta, ključne mete zaustavljene ruske ofanzive tamo. Pavlo Kirilenko je na Telegramu rekao da su dve osobe poginule, a još dve su zadobile povrede u Bahmutu i ​​susednom selu Jahidne.