Rodžer Federer razgovaraće o svom penzionisanju u srijedu

Rodžer Federer razgovaraće o svom penzionisanju u srijedu

U slučaju Rodžera Federera, oproštajna konferencija za novinare biće prije početka, kako je rekao, poslednjeg takmičarskog teniskog događaja u njegovoj karijeri.

Federer je u Londonu i vježbao je uoči Lejver kupa, događaja koji je osnovao njegov menadžerski tim, a koji počinje u petak petim izdanjem formata Tim Evropa protiv Svetskog tima.

Učestvuju i glavni rivali čije su se karijere preklapale sa Federerovom — Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Marej.

Pre nego što počne Lejver kup, Federer će se sastati sa medijima u srijedu ujutru kako bi razgovarao o napuštanju turnirskog tenisa u 41. godini nakon karijere koja je počela 1990-ih, trajala je do 2020-ih i uključivala 20 grend slem šampionata, 83 titule na drugim turnirima i stotine nedelja na broju 1 na rang listi.

On se oprašta ubrzo nakon što je Serena Vilijams odigrala ono što se očekuje da će biti poslednji meč u njenoj karijeri na Otvorenom prvenstvu SAD, signalizirajući značajan pomak u sportu koji su obe decenijama prevazišle.

Vilijamsova je rekla svijetu o svojim planovima da prestane da igra putem članka u časopisu, a zatim nije održala konferenciju za novinare sve do svog prvog meča na Flushing Meadovs-u; 23-struka grend slem šampionka tamo se plasirala u treće kolo pre nego što je izgubila od Ajle Tomljanović.

Federer je poslednji put odigrao meč na Vimbldonu 2021. godine, kada je izgubio u četvrtfinalu od Huberta Hurkača. Ubrzo nakon toga, Federer je operisao desno koljeno po treći put u periodu od oko 1 1/2 godine.

Švajcarska zvijezda se nadao da će igrati u Bazelu u svojoj zemlji sledećeg meseca i nagovestio je da bi mogao da uđe u Vimbldon poslednji put sledeće godine. Ali oporavak i rehabilitacija njegovog kolena postali su previše.

On je svoje penzionisanje nazvao „gorkom odlukom“ kada je to objavio prošle nedelje putem društvenih mreža. Sreda nudi priliku da čujete više o tome šta je ušlo u taj izbor i šta bi Federer mogao da ima na umu za budućnost.

Njegov tvit je zaključio: „Konačno, za igru tenisa: Volim te i nikada te neću ostaviti. To bi bilo dobro za one Federerove fanove koji se nadaju da će ga videti da će nastaviti da igra ulogu u sportu – a takođe bi bilo dobro za sport.

Đoković je na Instagramu napisao nakon što je Federer otkrio da se povlači da je „teško videti ovaj dan i prenjeti rečima sve što smo zajedno delili u ovom sportu“.

Nejasno je koliko će Federer zapravo učestvovati u Lejver kupu. Postoje mečevi u singlu i dublu tokom tri dana, a njegov agent je rekao da će Federer definitivno igrati.

Još u februaru, kada se pojavila vest da će Federer biti u Londonu, rekao je da mu je Nadal prošle godine poslao poruku sa sugerisanjem da ponovo igraju u dublu. Udružili su se da bi pobedili u dublu tokom prvog Lejver kupa 2017.

„Ako smo u mogućnosti da još jednom podjelimo teren kao par u dublu“, rekao je tada Nadal, „onda bi ovo bilo zaista posebno iskustvo za oboje u ovoj fazi naših karijera“.