Širom Irana rasplamsavaju se protesti zbog nasilnih nemira zbog smrti žene

Širom Irana rasplamsavaju se protesti zbog nasilnih nemira zbog smrti žene

Protesti su u utorak bjesneli širom Irana četvrti dan zaredom, a vlasti su saopštile da su tri osobe ubijene tokom nemira zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru.

Smrt prošle nedelje 22-godišnje Mahse Aminija koju je uhapsila moralna policija zbog „neprikladne odeće“ izazvala je poplavu uzavrelog gneva zbog brojnih pitanja, uključujući prava, bezbednost i ekonomiju koja je pogođena međunarodnim sankcijama.

To su neki od najgorih nemira u Iranu od uličnih sukoba prošle godine zbog nestašice vode. Iranska vlada optužuje strane agente i neodređene teroriste za podsticanje nasilja.

U očiglednom nastojanju da smiri tenzije, pomoćnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija izrazio je saučešće Amininoj porodici, rekavši da je Hamneija pogodila i bolovala njena smrt.

„Sve institucije će preduzeti mere da brane prava koja su prekršena“, rekao je Hamneijev predstavnik u provinciji Kurdistan Abdolreza Pourzahabi prilikom posete Aminijevoj porodičnoj kući u provinciji Kurdistan, prenose državni mediji.

„Kao što sam obećao porodici gospođe Amini, takođe ću pratiti pitanje njene smrti do konačnog rezultata“, rekao je Pourzahabi.

Amini je pala u komu i umrla dok je čekala sa drugim ženama koje drži policija za moral, koja sprovodi stroga pravila u Islamskoj Republici koja zahtevaju od žena da pokriju kosu i nose široku odeću u javnosti.

Njen otac je rekao da ona nije imala zdravstvenih problema i da je u pritvoru zadobila modrice po nogama i da je policija odgovorna za njenu smrt.

Demonstracije su izbile u Kurdistanu i proširile se u ponedeljak i utorak na nekoliko drugih provincija na severozapadu Irana.

Državni mediji kasno u utorak izvestili su o „ograničenim skupovima“ u nekoliko gradova na kojima su demonstranti uzvikivali antivladine slogane, bacali kamenje na policijska vozila i oštetili javnu imovinu.

Video snimci postavljeni na veb stranice društvenih medija u utorak navodno pokazuju demonstracije u provincijama širom Irana, uključujući nekoliko regiona koji do sada nisu bili pogođeni nemirima.

Rojters nije mogao nezavisno da verifikuje te video snimke.

Najsmrtonosniji nemiri dogodili su se u regionu Kurdistana, gde su državni zvaničnici i veb-sajtovi aktivista izvestili o najmanje tri ubijene osobe.

Kurdska grupa za ljudska prava Hengav saopštila je da su tri osobe koje su poginule ubijene u ponedeljak kada su snage bezbednosti otvorile vatru.

Guverner provincije Kurdistan rekao je da su pogibije sumnjive i okrivio neodređene terorističke grupe.

„Građanin (grada) Divandarreha ubijen je oružjem koje ne koriste oružane snage. Terorističke grupe traže da ubiju“, rekao je Esmail Zarei Koosha u komentarima koje je prenela poluzvanična novinska agencija Fars.

Guverner Teherana Mohsen Mansuri optužio je strane agente da podstiču nasilje u glavnom gradu zemlje. On je rekao da su tokom noći tokom okupljanja uhapšeni državljani tri strane zemlje.

Protesti, izazvani Aminijevom smrću, „bali su svetlo na pitanja sa kojima se obični Iranci svakodnevno susreću u vezi sa bezbednošću, slobodom“, rekao je Sanam Vakil iz istraživačkog centra Čatam haus.

„Ne mislim da je ovo egzistencijalni izazov za režim… jer sistem u Iranu ima monopol sile, dobro izbrušenu bezbednosnu strategiju koju već sprovodi“, dodala je ona.

Demonstranti su u ponedeljak marširali kroz Teheranski Veliki bazar uzvikujući „Mahsa Amini, počivaj u miru“, navodi se u video snimku koji je objavio široko praćeni nalog na Tviteru 1500tasvir, a koji objavljuje snimke za koje kaže da ih dobija od javnosti.

Na jednom velikom protestu u Teheranu, gomila demonstranata u crnom uzvikivala je: „Oh, dan kada ćemo biti naoružani“, prema drugom video snimku koji je 1500tasvir postavio preko noći.

Demonstranti su izašli na ulice na drugim mestima u Teheranu uzvikujući slogane protiv Hameneija, a policija je ispalila suzavac da ih rastera, izvestila je poluzvanična novinska agencija Fars u retkom priznanju državnih medija o razmerama nemira.

Nalozi aktivista na društvenim mrežama, uključujući 1500tasvir, kažu da su se demonstracije proširile na više oblasti širom severozapadnog i centralnog Irana, kao što su Tabriz, Arak i Isfahan. Hengov je rekao da su u ponedeljak protesti u 13 gradova i da je uhapšeno 250 ljudi.