NATO počinje nuklearne vežbe usred ratnih tenzija u Rusiji

NATO počinje nuklearne vežbe usred ratnih tenzija u Rusiji

NATO je u ponedeljak započeo svoje dugo planirane godišnje nuklearne vežbe u severozapadnoj Evropi, dok tenzije tinjaju zbog rata u Ukrajini i pretnje predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti bilo koja sredstva za odbranu ruske teritorije.

Četrnaest od 30 zemalja članica NATO-a trebalo je da učestvuje u vežbama, za koje je vojna alijansa rekla da će uključiti oko 60 aviona, uključujući borbene avione i avione za nadgledanje i punjenje gorivom.

Najveći deo ratnih igara održaće se najmanje 1.000 kilometara (625 milja) od ruskih granica.

Američki dalekometni bombarderi B-52 takođe će učestvovati u manevrima, nazvanim Steadfast Noon, koji će trajati do 30. oktobra. NATO ne dozvoljava nikakav pristup medijima.

NATO je saopštio da će se trenažni letovi odvijati iznad Belgije, koja je ove godine domaćin Steadfast Noon-a, kao i iznad Severnog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Vežbe uključuju borbene avione koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, ali ne uključuju nikakve žive bombe.

Vežbe su planirane pre nego što je Putin naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu u februaru. Rusija obično održava svoje godišnje manevre otprilike u isto vreme, a NATO očekuje da će Moskva vežbati svoje nuklearne snage negde ovog mjeseca.