EU je odobrila slanje posmatračke misije na granicu Jermenije i Azerbejdžana

EU je odobrila slanje posmatračke misije na granicu Jermenije i Azerbejdžana

Savjet EU je u ponedeljak odlučio da pošalje do 40 stručnjaka za praćenje na jermensku stranu međunarodne granice sa Azerbejdžanom.

Ovo je saopštila pres služba Saveta EU, piše „Evropska istina“.

Ova odluka uslijedila je nakon četvorosmernog sastanka predsednika Alijeva, premijera Pašinjana, predsednika Makrona i predsjednika Evropskog saveta Mišela 6. oktobra i ima za cilj promovisanje obnove mira i bezbednosti u toj oblasti, izgradnju poverenja i razgraničenje međunarodne granice. između dvije države.

„Raspoređivanje do 40 stručnjaka EU za nadgledanje od strane Evropske unije duž međunarodne granice Jermenije sa Azerbejdžanom imaće za cilj izgradnju poverenja u nestabilnoj situaciji koja ugrožava živote ljudi i ugrožava rešavanje sukoba“, prokomentarisao je Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku. Poslovi i bezbednosna politika bezbednosne politike.

Savet je odlučio da eksperti za praćenje budu privremeno poslati iz Misije EU u Gruziji. Posmatračka misija EU u Gruziji trenutno preduzima operativne korake kako bi osigurala da ova odluka ne utiče na njene mogućnosti praćenja u Gruziji.

Posmatračka misija za granicu Jermenije i Azerbejdžana imaće privremeni karakter i ne bi trebalo da traje duže od dva meseca.

Podsetimo, po rezultatima sastanka u Pragu, Jermenija i Azerbejdžan su se načelno dogovorili o postavljanju civilne misije EU duž granice, koja će raditi zajedno sa komisijama za razgraničenje.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je posle sastanka u Pragu priznao da bi pod određenim uslovima mirovni sporazum sa Jermenijom mogao biti potpisan do kraja 2022. godine.