Logopedi iz Hong Konga osuđeni na 19 meseci zatvora zbog knjiga

Logopedi iz Hong Konga osuđeni na 19 meseci zatvora zbog knjiga

Sud u Hongkongu osudio je u subotu pet logopeda na skoro dvije godine zatvora zbog njihove uloge u izdavanju knjiga za djecu koja se smatra pobunom.

Kazne su najnoviji znak kineske tvrde linije protiv slobode govora i bilo kakvog znaka političkog protivljenja u gradu nakon antivladinih protesta 2019.

Peking je odgovorio na višemesečne demonstracije nametanjem sveobuhvatnog zakona o nacionalnoj bezbednosti i diskvalifikacijom, zatvaranjem ili ućutkivanjem političkih protivnika, od kojih su mnogi tražili azil u inostranstvu.

Petorica optuženih već su u zatvoru više od godinu dana i možda će imati pravo na prevremeno puštanje na slobodu pod uslovima izrečene u subotu kazne od 19 meseci. Oni su se izjasnili da nisu krivi, ali su osuđeni za pobunu u sredu nakon što su štampali seriju dečijih knjiga o ovcama i vukovima za koje je sud rekao da imaju za cilj podsticanje mržnje protiv vlasti.

Rešenje je dovelo do kritika da je kineska vladajuća Komunistička partija odustala od obećanja iz 1997. kada je Hong Kong predat od Britanije Kini da zadrži gradske slobode u zapadnom stilu – uključujući slobodu govora.

Vlasti u Hongkongu su očistile i zatvorile političare i nastavnike povezane sa prodemokratskim kampom, zatvorile novine i povukle publikacije i umetnička dela koja se smatraju kritičnim prema Komunističkoj partiji, koja ne trpi opoziciju.

Proteklih dana je takođe uhapšen Ronson Chan, predsednik Udruženja novinara Hong Konga, jer je navodno odbio da pruži identifikaciju dok je izveštavao novinsku priču o stanovanju.