Ukrajina sama sebi prekida snabdevanje nuklearnom energijom Zaporožja

Ukrajina sama sebi prekida snabdevanje nuklearnom energijom Zaporožja

Ukrajina se jednostrano prekinula sa energijom koju isporučuje ruska nuklearna elektrana Zaporožje, saopštila je regionalna administracija.

„Snabdevanje [objekta] električnom energijom na teritoriju koju kontroliše režim Zelenskog je prekinuto“, saopštio je u subotu Vladimir Rogov, član administracije Zaporoške oblasti.

Tok energije je „jednostrano zaustavila Ukrajina“, pojasnio je Rogov, dodajući da je kapacitet elektrane za napajanje područja pod kontrolom Kijeva i dalje ostao. „Oni se namerno uzdržavaju od dobijanja struje“, rekao je on.

Nuklearna elektrana, koja je najveća u Evropi, trenutno snabdeva energijom samo teritorije pod ruskom kontrolom u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, navodi Rogov.

Zauzeto od strane ruskih snaga u martu ubrzo nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini, nuklearno postrojenje i obližnji grad Energodar više puta su bili izloženi raketnim i artiljerijskim udarima poslednjih nedelja.

Moskva krivi Kijev za napade, za koje je upozorila da bi mogli da izazovu katastrofu koja bi pogodila mnoge zemlje u Evropi. Takođe se navodi da je odbijeno nekoliko pokušaja ukrajinskih sabotera da ponovo zauzmu elektranu.

Ukrajinske vlasti su tvrdile da je Rusija pretvorila fabriku u vojnu bazu i da sama granatira objekat kako bi okrivila Kijev.

Prema Rogovu, u stanici je trenutno u funkciji samo jedan od šest pogonskih blokova. Kijev namerno pokušava da onesposobi postrojenje, uprkos tome što je posebno štetno po ukrajinsku ekonomiju, dodao je on.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čiji su inspektori posetili elektranu početkom septembra, objavila je u utorak izveštaj o bezbednosnoj situaciji. Agencija je zahtevala da se svi napadi na objekat „odmah obustave“ i pozvala na obustavu bilo kakve vojne aktivnosti unutar ili u blizini fabrike. Međutim, nije identifikovana strana odgovorna za granatiranje.