Danska je zabeležila podzemna potresa nepoznate prirode u blizini svog ostrva

U blizini danskog ostrva Lese, na sjeveroistoku kopna zemlje, tokom poslednjih nekoliko dana zabeležena su četiri zemljotresa čije porijeklo naučnici još ne mogu da utvrde, saopštio je Geološki zavod Danske i Grenlanda (GEUS).

Potresi su zabeleženi u međunarodnim vodama, ali u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske. Da, dva su se desila 4. oktobra sa intervalom od 30 sekundi, ostatak – 5. oktobra sa istim intervalom.

„Jačina svih podrhtavanja procijenjuje se na između 0,7 i 0,9 stepeni Rihterove skale“, saopštio je Geološki zavod Danske i Grenlanda.

Agencija smatra da to ne bi mogli biti prirodni zemljotresi zbog male jačine, a zbog slabosti signala ne može sa sigurnošću utvrditi njihovu prirodu.

„Treba napomenuti da su potresi zabeleženi u oblastima gde ne postoji kritična danska infrastruktura, a vlasti takođe pomno prate situaciju u unutrašnjim i spoljnim vodama Danske“, dodaje GEUS.

Potresi su postali poznati nakon što su u Baltičkom moru oštećeni ruski gasovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Susedne zemlje, uključujući Švedsku, vjeruju da je to rezultat sabotaže – verovatno eksplozija.

Prvi zaključci inspekcije Švedske, koja je sprovedena na mijestu proboja cijevi Sjevernog toka, učvrstili su verziju sabotaže. Sa svoje strane, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin optužio je sabotažu američkih gasovoda.