Pogubljeno 5 stanovnika Gaze optuženih za ubistvo, pomažući Izraelu

Pogubljeno 5 stanovnika Gaze optuženih za ubistvo, pomažući Izraelu

Vlasti Hamasa u Gazi u nedelju su pogubili pet Palestinaca osuđenih u odvojenim slučajevima ubistva i navodne saradnje sa Izraelom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pogubljenja značila „postizanje javnog odvraćanja i bezbednosti“, ali su grupe za ljudska prava u prošlosti dovele u pitanje standarde pravičnog suđenja na vojnim i civilnim sudovima islamske militantne grupe.

Dvojica muškaraca, obojica pripadnika palestinskih snaga bezbjednosti, ubijena su iz streljačkog voda, a ostala trojica su obešena u zoru na mestu obezbjeđenja u gradu Gaza.

Pogubljenja su bila prva otkako je Hamas pogubio trojicu stanovnika Gaze koji su ubijeni u brzom suđenju za ubistvo vođe grupe 2017.

Hamas je preuzeo Gazu 2007. godine nakon žestokih sukoba sa snagama lojalnim palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu. Izrekao je 180 smrtnih kazni i izvršio 33 od njih „bez ratifikacije palestinskog predsednika kršeći palestinski zakon“, navodi Palestinski centar za ljudska prava.

Palestinske vlasti, sa sedištem i ograničenom samoupravom na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, potpisale su međunarodne sporazume o zabrani smrtne kazne 2018.

Dvojica od ubijenih u nedelju, starosti 44 i 54 godine, optuženi su za saradnju sa Izraelom i za pružanje informacija koje su pomogle izraelskoj vojsci u napadu na ciljeve u Gazi, saopštilo je ministarstvo. Oni su bili u pritvoru od 2009. i 2015. godine.

Ostala trojica proglašena su krivima za ubistvo u odvojenim slučajevima, uključujući jednog čoveka koji je navodno učestvovao u pucnjavi u kojoj su ubijeni muškarac i tinejdžerka tokom porodične svađe u julu.

Hamas i Izrael vodili su četiri rata i brojne manje borbe od 2007. godine, poslednji u maju 2021. Izrael, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju ovu grupu terorističkom organizacijom zbog njenih napada usmerenih na izraelske civile.