Grčka: Jedrilica sa 100 migranata potonula na jakom vetru

Grčka: Jedrilica sa 100 migranata potonula na jakom vetru

U toku je velika spasilačka operacija kod južnog grčkog ostrva gde je jedrilica sa do 100 migranata udarila u stene i potonula u jakim vetrovima kasno u sredu, saopštile su vlasti.

Obalska straža je saopštila da su njena plovila, privatni čamci i spasilački helikopter bili uključeni u napore kod obale ostrva Kitira, nekih 225 kilometara (140 milja) južno od Atine.

Zvaničnici su rekli da je do sada spaseno sedam osoba, ali nisu naveli druge detalje o nestalima. Rekli su da je jedrilica udarila u kamenje u blizini seoske luke Diakofti na istoku ostrva. Vetar u tom području bio je do 70 km/h (45 mph).

„Mogli smo da vidimo kako se čamac razbija o stene i kako se ljudi penju uz te stene da pokušaju da se spasu. Bio je to neverovatan prizor”, rekla je Marta Stataki, lokalna stanovnica za Asošijeted pres. „Svi stanovnici su otišli ​​u luku da pokušaju da pomognu.“

Spasioci vatrogasne službe spustili su užad kako bi pomogli migrantima da se popnu uz litice na obali mora. Lokalni zvaničnici rekli su da će škola u toj oblasti biti otvorena kako bi pružila sklonište za spasene.

Većina migranata koji stižu u Grčku putuju iz susedne Turske, ali krijumčari su promenili rute poslednjih meseci u pokušaju da izbegnu vode pod velikim patrolom oko grčkih ostrva u blizini turske obale.

Kitira se nalazi nekih 400 kilometara (250 milja) zapadno od Turske i na ruti koju često koriste šverceri da zaobiđu Grčku i krenu direktno u Italiju.