Irska se sprema da lansira svoj prvi satelit u svemir

Irska se sprema da lansira svoj prvi satelit u svemir

Irska vlada je u utorak razmenila pisma sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA), čime je označila još jedan korak ka lansiranju prvog irskog satelita, EIRSAT-1 (Irski obrazovni istraživački satelit).

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na The Journal.

Satelit EIRSAT-1 razvija i sastavlja tim sa Fakulteta za fiziku Univerziteta u Dablinu. Irski satelitski projekat pokrenut je još 2017. godine. EIRSAT-1 nije veći od kutije za cipele.

Očekuje se da će lansirati u svemir iz svemirske luke ESA u Francuskoj Gvajani između sredine januara i sredine februara 2022. Troškove lansiranja će u potpunosti pokriti Evropska svemirska agencija.

Razmjena pisama između irske vlade i ESA naglašava da će EIRSAT-1 biti čisto irska svemirska misija, što će zemlji omogućiti da ga registruje u Registar svemirskih lansiranja Ujedinjenih nacija.

EIRSAT-1, koji će pet godina biti 520 kilometara iznad površine Zemlje, ima za cilj da čovečanstvu pruži bolje razumevanje o tome kako je nastao svemir. Planirano je da se izvedu tri eksperimenta uz njegovo učešće.

Prvi eksperiment uključuje detekciju rafala gama zračenja koji se javljaju tokom smrti masivnih zvezda i detektuju se u blizini Zemlje iz galaksija koje se mogu nalaziti na udaljenosti od milijardi svetlosnih godina.

Pored toga, EIRSAT-1 je dizajniran da testira EMOD boju otpornu na toplotu koju je razvila irska kompanija Enbio. Eksperiment će pokazati kako boja podnosi uslove u prostoru. Konačno, nova metoda kontrole stava zasnovana na talasima razvijena na Univerzitetskom koledžu u Dablinu biće testirana na irskom satelitu.

Tim Međunarodne svemirske stanice u avgustu je u orbitu lansirao prvi moldavski satelit TUMnanoSAT.