Producent serije „Scrubs“ Erik Vajnberg optužen za seksualne napade

Producent serije „Scrubs“ Erik Vajnberg optužen za seksualne napade

Erik Vajnberg, izvršni producent i pisac hit TV emisije „Scrubs” i mnogih drugih, optužen je za seksualni napad na pet žena koje je namamio na fotografisanje i moglo bi biti mnogo više žrtava, Los Anđeles Okružni tužioci saopštili su u srijedu.

Vajnberg (62) uhapšen je u utorak, skoro nedelju dana nakon što je optužen za 18 krivičnih dela, uključujući silovanje, oralnu kopulaciju, nasilnu seksualnu penetraciju, seksualno zlostavljanje uzdržavanjem, lažno zatvaranje uz upotrebu nasilja, napad upotrebom sile koji bi mogao izazvati velike telesne povrede i pokušaja nasilnog prodora stranim predmetom, saopštilo je Okružno tužilaštvo.

Tog dana je pušten uz garanciju od 5 miliona dolara. Njegovo suđenje je zakazano za 25. oktobar.

Imejl agentu za Vajnberga koji je tražio komentar nije odmah vraćen.

Vajnberg je optužen za navodne napade između 2014. i 2019. godine, ali istražitelji kažu da veruju da možda ima i drugih žrtava napada iz 1990-ih, rekao je okružni tužilac Džordž Gaskon na konferenciji za novinare.

Pozvao ih je da istupe.

„Optuženi se oslanjao na svoje holivudske akreditive da bi namamio mlade žene na fotografisanje gde ih je navodno seksualno napao“, rekao je Gaskon. „Moć i uticaj mogu neke pokvariti da bi povredili druge, što često dovodi do doživotne traume za one koji su žrtvovani.

Detektiv LAPD Rajan Lamar rekao je da istražitelji istražuju informacije dobijene od dojave o mogućim drugim napadima od strane Vajnberga.

Vajnberga je ranije nekoliko puta istraživala policija, ali kancelarija tužioca nije podigla tužbu zbog nedostatka dokaza, rekao je Gaskon.

Vajnberg je bio ko-izvršni producent u skoro 100 epizoda NBC bolničke drame „Scrubs” između 2000. i 2006. godine, a takođe je napisao skoro desetak epizoda, prema veb stranici IMDB.

Takođe je bio ko-izvršni producent za „Californication“ 2007. godine i imao je producente i autore za druge emisije, uključujući „Upravljanje besom“, „Muškarci na poslu“, „Veronikin ormar“ i „Političko nekorektno sa Billom Maherom“.

Godine 2020, dokumenti podneti u Vajnbergovom postupku za razvod i starateljstvo nad decom uključivali su navode tri žene da ih je seksualno napao tokom fotografisanja, izvestio je Los Anđeles tajms.

Jedna žena je navela da je upoznala Vajnberga u kafiću u severnom Holivudu 2014. kada je imala 22 godine i da ju je ubedio da dođe na fotografisanje u njegovoj kući gde se skinula do donjeg veša. Žena je tvrdila da ju je Vajnberg tokom fotografisanja zgrabio, primorao na oralni seks, davio, a zatim silovao, prema dokumentima na koje se poziva Tajms.