Arsenal je pobjedio Brentford da bi ostao na vrhu; Everton dobija prvu pobjedu

Arsenal je pobjedio Brentford da bi ostao na vrhu; Everton dobija prvu pobjedu

Odlazak sa terena na Brentfordovom malom stadionu u zapadnom Londonu ovog puta je imao sasvim drugačiji osećaj za Arsenal.

Direktna pobjeda od 3-0 na Gtech Communiti stadionu od 17.000 mesta u nedelju je zadržala Arsenalovo mesto na tabeli Premijer lige i ostvarila šest pobjeda u sedam utakmica za ekipu Mikela Artete.

Sasvim suprotno u odnosu na prije godinu dana, kada je Arsenal otvorio sezonu ponižavajućim porazom od 2-0 od Brentforda — koji je igrao svoju prvu najbolju utakmicu u 74 godine — i izgubio i naredne dve utakmice za svoj najgori početak kampanja za 67 godina.

„Mnogi ljudi su opisali taj dan kao sramotan, ali ja sam na njega gledala kao na dan za izgradnju karaktera“, rekla je Arteta. „Morate učiti iz tih trenutaka, a onda se dogode dani kao što je danas. Uživamo u našem fudbalu.”

I ima mnogo za uživanje, posebno kod novajlija u timu.

Defanzivac Vilijam Saliba — koji je poslednje tri sezone proveo na pozajmici — podvukao je svoj status novog favorita navijača svojim drugim golom u sezoni, dok su letnji potpisi Gabriel Jesus i Fabio Vieira takođe postigli golove.

I Everton konačno ima u čemu da uživa: prva pobeda u kampanji.

Tim Frenka Lamparda pobedio je kolegu Vest Hem sa 1-0 na svom terenu u utakmici sa nekoliko čistih šansi za oba tima. U nedelju su odigrane samo dve utakmice pošto su Čelsi – Liverpul i Mančester junajted – Lids obe odložene zbog ograničenih policijskih resursa uoči državne sahrane kraljice Elizabete II u ponedeljak.

U svim utakmicama Premijer lige ovog vikenda odata je počast kraljici minutom ćutanja pre početka, nakon čega je usledilo izvođenje državne himne. Bilo je i minutnog aplauza nakon 70 minuta na svakoj utakmici u čast kraljičine 70-godišnje vladavine.

Kod Brentforda, Saliba je udario glavom u korner u 17. minutu pre nego što je Hesus postigao svoj četvrti gol u kampanji još jednim udarcem glavom oko polovine prvog poluvremena. Vieira je tada označio svoj prvi početak lige golom iz daljine na početku druge.

Vieira je počeo umesto povređenog plejmejkera ​​Martina Odegaarda i tvrdio je da dobija više vremena za igru nakon što je veći deo sezone do sada proveo na klupi.

„Znamo njegov talenat i zašto smo ga potpisali i šta može da donese timu“, rekao je Arteta. „On je kreativan igrač, mora da igra svojim instinktom i moramo da stvorimo što više scenarija za njega. Bio sam impresioniran golom ovde i načinom na koji je prošao u ružnom delu utakmice.”

Arteta je čak imao luksuz da u poslednjih nekoliko minuta pošalje 15-godišnjeg Itana Nvanerija, što ga je učinilo najmlađim igračem koji se ikada pojavio u utakmici Premijer lige.

Arsenal sada ide na međunarodnu pauzu jedan bod ispred branioca titule Mančester sitija i Totenhema. Njegova sledeća utakmica biće bolja merila za titulu tima, pošto Arsenal gostuje Totenhemu u derbiju severnog Londona 1. oktobra.

MAUPAI DELIVERS

Borbe Evertona u ranoj sezoni uglavnom su bile posledica nedostatka pretnji od napada u odsustvu povređenog napadača Dominika Kalverta-Levina, a tim je postigao samo četiri gola u prvih šest utakmica.

Letnji potpisnik Nil Mopej je konačno postigao svoj prvi gol za Everton protiv Vest Hema, i to je bilo dovoljno za preko potrebnu pobedu Lampardovog tima.

Bio je i to dobro postignut gol, pošto je Francuz dobio pas od Aleksa Ivobija na ivici šesnaesterca i prvim dodirom se namestio za volej koji je ušao u stativu u 53. minutu.

„To je pobeda koja je dugo dolazila“, rekao je Lampard. „Bilo nas je teško pobediti nedavno, ali nismo imali tu kliničku prednost pred golom, ali danas smo to imali.

Pobjeda je podigla Everton na 13. mjesto sa sedam bodova, dok je Vest Hem — koji je ove sezone postigao samo tri prvenstvena gola — 18. sa četiri boda.