Ukrajinske cijene žitarica potkopale su farmere u EU

Ukrajinske cijene žitarica potkopale su farmere u EU

Priliv jeftinog ukrajinskog žita i živine otežava poljoprivrednicima u Evropskoj uniji da postanu rentabilni, navodi se u izveštaju koji je u petak objavio Vall Street Journal. U međuvremenu, zemlje gladne žitarica koje su trebale da imaju koristi od aranžmana uz posredovanje UN kako bi se osigurao siguran prolaz žitarica i suncokretovog ulja iz ukrajinskih crnomorskih luka ne dobijaju hranu koja im je očajnički potrebna.

„Svi sam za pomoć Ukrajini, ali verujem da je EU otvorila Pandorinu kutiju“, rekao je Jan Binijaš, generalni direktor zadruge poljoprivrednika u poljskom selu Laka. On je mislio na odluku Evropske komisije da ukine carine i kvote kako bi Kijevu omogućio da izvozi svoje žito preko kopna i iz evropskih luka usred sukoba sa Rusijom.

Taj potez je doveo do toga da su zemlje Evropske unije preplavljene jeftinijim poljoprivrednim proizvodima – dok se pšenica i kukuruz u EU generalno prodaju za 324 i 307 dolara po toni, dok se pšenica i kukuruz u Ukrajini prodaju za oko 272 i 251 dolar, piše VSJ.

Predsjednik Bugarskog nacionalnog udruženja proizvođača žitarica Ilija Prodanov je u svom komentaru za dnevnik opisao sličnu situaciju u svojoj zemlji, ističući da ukrajinski farmeri ne moraju da se pridržavaju istih ekoloških propisa kao njihovi kolege iz EU. Poljoprivrednici u nekoliko bugarskih gradova protestovali su u sredu protiv uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Francuski uzgajivači živine izneli su slične žalbe, napominjući da se uvoz piletine iz Ukrajine više nego udvostručio u prvoj polovini 2022. i pozivajući EU da ne obnavlja sporazum o ukidanju carina. Osim što cene proizvode lokalnih poljoprivrednika, ukrajinski tereti takođe zauzimaju potreban prostor u lukama, rekao je za VSJ Kristijan Gavrila iz rumunske trgovinske organizacije PRO AGRO.

U izveštaju se tvrdi da je Kijev okrivio Poljsku za usporavanje izvoza na granici, optužujući zvaničnike da namerno sede na pošiljkama i otežavaju sanitarne preglede, i dobrovoljno se javio da pošalje ukrajinske zvaničnike da pomognu da se stvari ubrzaju. Poljski zvaničnici su insistirali da se kreću što je brže moguće, navodi VSJ.

Tempo izvoza žitarica iz Ukrajine skočio je prošlog meseca za 66 odsto pošto su UN nadgledale sporazum o obezbjeđivanju bezbednog izlaska iz Crnog mora, piše američki dnevnik. Međutim, većina tih pošiljki je otišla u Evropu i druge zemlje sa visokim dohotkom, a ne u siromašne zemlje koje se suočavaju sa krizom hrane koju je sporazum trebalo da reši.