Uragan Fiona duva prema Portoriku, isključujući struju mnogima

Uragan Fiona duva prema Portoriku, isključujući struju mnogima

Uragan Fiona se u nedelju kretao prema Portoriku, preteći da će zahvatiti američku teritoriju poplavama i klizištima opasnim po život, dok je već uništio trećinu krhke električne mreže na ostrvu.

Oluja je bila oko 80 kilometara južno od grada Ponsa sa maksimalnim stalnim vetrovima blizu 130 kilometara na sat, čime je prešao prag za jačinu uragana kategorije 1, saopštio je Nacionalni centar za uragane u ažuriranju u 11:00 (15:00 GMT).

Oko 551.333 potrošača komunalnih usluga bilo je bez struje od 1,47 miliona na ostrvu sa 3,3 miliona stanovnika, saopštila je vlada Portorika. Luke su zatvorene, a letovi sa glavnog međunarodnog aerodroma otkazani, a Fiona bi trebalo da se kreće blizu ili iznad Portorika već u nedelju popodne.

Obilne kiše i klizišta su takođe prognozirani za Dominikansku Republiku dok oluja napreduje ka severozapadu. Ostrva Turks i Kaikos bi se u utorak mogla suočiti sa uslovima tropske oluje, saopštio je NHC.

„Predviđa se dodatno jačanje u narednih 48 sati dok se Fiona kreće u blizini Portorika, Dominikanske Republike i preko jugozapadnog Atlantika“, navodi se u saopštenju.

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je u nedelju proglašenje vanrednog stanja za Portoriko, potez koji ovlašćuje Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama da koordinira pomoć u slučaju katastrofe i obezbedi hitne zaštitne mere.

Kiše su od nedelje ujutru pojačane, uz jake udare vetra, rekli su stanovnici.

„Obilna kiša pada od 10.00 časova. Trenutno još uvek imamo struju“, rekla je Kimberli Ortiz, koja živi u Cialesu, gradu u centru ostrva. „U Cialesu smo osetili udare vetra.

Predviđeno je da će na velikom delu Portorika padati 12 do 16 inča (30 do 40 cm) kiše, dok bi delovi mogli da budu pogođeni do 25 inča (63,5 cm), navodi NHC.

„Ove kiše će izazvati poplave opasne po život i urbane poplave širom Portorika i istočne Dominikanske Republike, zajedno sa odronima blata i klizišta u područjima sa višim terenom“, saopštio je NHC.

Mreža Portorika ostaje krhka nakon što je uragan Marija u septembru 2017. izazvao najveći nestanak struje u istoriji SAD. U toj oluji kategorije 5 struju je izgubilo 1,5 miliona kupaca, a 80% dalekovoda je pokvareno.

Vlasti su otvorile više od 100 skloništa i zatvorile plaže i kazina, a stanovnici su pozvani da potraže sklonište.

Do sada je prijavljen jedan smrtni slučaj vezan za Fionu, na francuskom karipskom ostrvu Gvadalupe. Vlasti su saopštile da je jedan čovek pronađen mrtav u subotu nakon što je njegovu kuću odnele poplave.