Amazon zatvara virtuelnu zdravstvenu uslugu Amazon Care

Amazon zatvara virtuelnu zdravstvenu uslugu Amazon Care

Amazon gasi hibridnu virtuelnu uslugu kućne nege koju je godinama razvijao, što je iznenađujući potez koji naglašava izazove sa kojima se suočava dok prelazi u zdravstvenu zaštitu.

Usluga, nazvana Amazon Care, biće okončana do 31. decembra, prema mejlu koji je osoblju poslao Nil Lindzi, viši potpredsjednik Amazon Health Services.

Amazon Care je pokrenut 2019. za zaposlene u Vašingtonu u Amazonu sa sedištem u Sijetlu, koji su služili kao probni korisnici pre nego što ga je kompanija prošle godine učinila dostupnim svojim radnicima u svih 50 država.

Služba povezuje pacijente virtuelno sa lekarima i medicinskim sestrama koji mogu da pruže lečenje 24 sata dnevno. Nema fizičke lokacije, ali nudi lične usluge za stvari kao što su vakcinacije i testiranje na grip u nekoliko gradova, uključujući Sijetl i Vašington, D.C.

Odluka Amazona da ukine Amazon Care je još više iznenađujuća s obzirom da je kompanija u februaru rekla da planira da proširi uslugu lične nege kako bi uključila 20 dodatnih gradova. Prošlog leta, Amazon je takođe počeo da nudi uslugu privatnim poslodavcima širom zemlje.

U mejlu poslatom osoblju, Lindzi je napisala da je Amazon slušao povratne informacije od poslodavaca i radio na poboljšanju Amazon Care-a. „Međutim, uprkos ovim naporima, utvrdili smo da Amazon Care nije pravo dugoročno rešenje za naše poslovne klijente“, napisala je Lindzi.

Dodao je da Amazon Care „nije dovoljno potpuna ponuda za velike poslovne korisnike na koje smo ciljali i da neće raditi dugoročno.

Portparol Amazona je odbio da kaže koliko će ljudi ostati bez posla zbog gašenja Amazon Care-a.

Amazon Care nije prvi neuspeli zdravstveni napor kompanije. Tehnološki i maloprodajni gigant je takođe bio deo kratkotrajne saradnje sa JPMorgan i Berkshire Hathavai kako bi se poboljšali troškovi zdravstvene zaštite. Tri korporativna giganta su osnovala nezavisnu kompaniju pod nazivom Haven da bi se fokusirala na poboljšanje nege i upravljanje troškovima, ali se ona raspustila prošle godine.

Uprkos zastojima, Amazon nije popustio u svom fokusu na zdravstvenu zaštitu. Prošlog meseca je objavio planove da potroši 3,9 milijardi dolara za kupovinu organizacije primarne zdravstvene zaštite One Medical, usluge zasnovane na članstvu koja nudi virtuelnu negu, kao i lične posjete. Od marta, One Medical je imao oko 767.000 članova i 188 medicinskih kancelarija na 25 tržišta.

Neil Saunders, generalni direktor u GlobalData Retail-u, rekao je da Amazon sada ulaže u druge oblasti zdravlja, da zauzima agresivniji stav prema izlasku iz stvari koje ne daju rezultate.

„Zatvaranje naglašava koliko je teško ući na tržište zdravlja“, rekao je Saunders. „To služi kao upozorenje da će čak i sa akvizicijama Amazonova nastojanja da uzdrma sektor biti nevjerovatno teška i vjerovatno skupa.