Albanija izvještava o drugom sajber napadu Irana na granične sisteme

Albanija izvještava o drugom sajber napadu Irana na granične sisteme

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopštilo je u subotu da je jedan od njenih graničnih sistema pogođen sajber napadom koji je došao iz istog iranskog izvora kao i raniji napad koji je naveo zemlju da prekine diplomatske odnose sa Iranom.

U saopštenju se navodi da je prethodne večeri utvrđeno da je sistem za prenos albanske policije „pod sajber napadom sličnim onom koji je (vladin portal) e-Albanija pretrpela u julu“.

„Preliminarni rezultati pokazuju da je napad izvršila ista ruka“, navodi se u saopštenju i dodaje da su vlasti privremeno zatvorile sve sisteme, uključujući i Totalni sistem upravljanja informacijama (TIMS), koji beleži ulaske i izlaske na graničnom prelazu. Lokalni mediji izvestili su o dugim redovima na najmanje dva granična prelaza na jugu.

Albanija, članica NATO-a, prekinula je diplomatske veze sa Iranom i proterala je ove nedelje osoblje svoje ambasade. To je bio prvi poznati slučaj da je zemlja prekinula diplomatske odnose zbog sajber napada.

„Još jedan sajber napad od istih agresora koji su već razotkrili i osudili albanski saveznici i prijateljske zemlje, viđen je sinoć na sistemu TIMS“, napisao je u subotu premijer Edi Rama na Tviteru, dodajući da zvaničnici koordiniraju odbrambeni rad sa saveznicima.

Albanska vlada optužila je Iran da je izvršio napad 15. jula, koji je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i veb stranice albanske vlade.

Majkrosoft, FBI i drugi sajber stručnjaci pomogli su Albaniji nakon julskog napada. Microsoft je u četvrtak na blogu rekao da je umereno uveren da hakeri pripadaju grupi koja je javno povezana sa iranskim Ministarstvom obaveštajnih poslova i bezbednosti.

Vlada SAD je u petak uvela sankcije iranskoj obaveštajnoj agenciji i njenom rukovodstvu kao odgovor na napad na Albaniju. NATO i Evropska unija takođe su osudili napad i podržali potez Albanije.