42% Finaca ima lošiji odnos prema premijerki usred partijskog skandala

42% Finaca ima lošiji odnos prema premijerki usred partijskog skandala

Skoro 42 odsto Finaca reklo je da je debata koju su izazvale premijerove stranke pogoršala njihov odnos prema Sani Marin. To proizilazi iz ankete lista Helsingin Sanomat, prenosi Ile.

Istovremeno, većina ispitanika (46%) izjavila je da se njihova percepcija premijera nije promenila.

Oko 10% je reklo da se imidž Marin popravio u njihovim očima. Skoro 3% ispitanika nije moglo da formuliše svoj stav prema onome što se dešava. Istraživanje je sprovedeno od 24. do 26. avgusta među 1.043 Finca.

Sanna Marin se u utorak izvinila zbog slika sa privatne zabave koju je organizovala u svojoj službenoj rezidenciji u julu. Na slici se dve žene  ljube sa podignutim košuljama tako da su im grudi otkrivene. U isto vreme pokrivaju grudi znakom sa imenom Finske.

Protivnici su Marinino ponašanje opisali kao neprihvatljivo i rekli da njen izbor prijatelja pokazuje nedostatak rasuđivanja, te da bi fotografije i video snimci koji su procurili mogli da je izlože kritikama ili čak ucijenama.

Na objavljenim video snimcima, premijer je bio na zabavi sa nekoliko finskih javnih ličnosti, uključujući poslanika Ilmarija Nurminena i voditelja Tinija Vikstrema. Na procurelim snimcima, Marin se može videti kako veselo pleše sa nekoliko prijatelja, dok se u pozadini može čuti kako ljudi viču o kokainu.

Prema Marinovim rečima, žurka je održana pre nekoliko nedelja – prvo u dva privatna stana, a potom je veselje nastavljeno u dva lokala. Uz premijerku je odmaralo ukupno 20-ak ljudi, u grupi su bili njeni prijatelji, ali i njoj nepoznati ljudi.

Marin je kasnije rekla da je na žurci položila test na drogu kako bi odbacila sumnje u upotrebu droge, čiji se snimak pojavio u medijima.